• Bivuac de iarnă

  (cum să petreci noaptea pe munte în sezonul rece)

  – 30-31 ianuarie 2020

  Detalii

Atelier de bivuac de iarnă

Bivuacul este un termen derivat din terminologia militară și s-ar defini ca: popas temporar (în corturi sau sub cerul liber) al unor trupe aflate în marș; tabără; cantonament. În continuare ne vom referi la ascensiunile montane în anotimpul rece (iarnă-primăvară).

Dacă pentru majoritatea turelor de două zile putem să ne bazăm pe cabanele turistice, sunt rare masivele din Carpați în care putem înopta iarna în alte condiții decât cele de bivuac dacă dorim să întreprindem o ascensiune sau o traversare de mai multe zile. Fie că vrem să parcurgem Creasta principală a Făgărașului, a Parângului, a Retezatului, a Pietrei Craiului sau alte rute similare, suntem nevoiți să folosim cortul sau alte adăposturi îndeobște numite ”improvizate”.

Cum refugiile alpine Salvamont sunt dedicate situațiilor de urgență (accidente, vreme potrivnică etc) decent este să nu ne facem planul de a înopta în ele. Avem la îndemână și alte metode de a nu petrece noaptea sub cerul liber. Cortul, sacul de bivuac, stânele, adăposturile din zăpadă și refugiile alpine (doar în condiții extreme) sunt lucrurile cu care vă invităm să vă familiarizați în cadrul acestui atelier.

Cui se adresează atelierul?

Atelierul se adresează celor care au experienţă în mersul pe munte iarna la nivel de o zi sau două și vor să crească numărul zilelor turei. Nu este un atelier propriu-zis de supraviețuire, ci unul care ne ajută simultan și să supraviețuim, dar și să ne continuam tura a două zi în condiții optime.

Weekenduri

 • 30-31 ianuarie 2020

Tematică și obiective

Urmărim dobândirea următoarelor cunoștințe:

– cunoașterea echipamentului folosit în turele care impun bivuac pe timp de iarnă (cort, sac de dormit, saltea, primus, lopată etc)
– însușirea termenilor specifici utilizați în montarea unui bivuac alpin de iarnă
– alegerea locului de bivuac iarna (condiții, cerințe, rigori, precauții, situații diverse)
– cunoașterea și efectuarea practică a principalelor tipuri de bivuac de iarnă
– tipuri de ancorare a cortului iarna
– strategia de a înopta în stână sau refugiu alpin (în caz de urgență) iarna
– sursa de căldură pentru gătit iarna
– obținerea apei pentru hidratare iarna
– lupta cu frigul atât în adăpost cât și în timpul montării acestuia

Unde se tine cursul

Bucegi (Mălăiești) sau Piatra Craiului (Curmătura),  vom alege locatia in apropierea datei de desfasurare in functie de conditiile meteo si starea zapezii.

Cazarea

Cazarea va fi la cabana unde se poate lua masa. Bivuacul va fi realizat ca exercițiu fără a fi obligatoriu să petrecem noaptea în el, dar cei care doresc pot opta și pentru această variantă

Program

Sunteti asteptati la locul faptei sambata, ora 9:00. Ziua de duminica se incheie in acelasi loc la ora 16:00

Echipament obligatoriu

Bocanci de iarnă (cu talpă rigidă), haine de iarnă, sac de dormit de iarnă, saltea de izopren sau similar

Costuri

Costul este 600 lei de persoană în care sunt incluse: corturile de iarnă (în cazul în care nu aveți echipamentul vostru propriu), ghidajul si asistența permanente. Nu sunt incluse în preț: sacul de dormit, salteaua/izoprenul, transportul, cazarea și mesele participanților

Traineri

Radu Hera și Matei Laudoniu, ghizi montani AGMR

Înscrie-te la atelier:

  Nume

  Email

  Telefon

  Perioada

  Observatii