Apuseni, pesteri si avene, 30 iunie-7 iulie 2019

cetatile ponorului

Tabara de la Cetatile Ponorului (Apuseni) are un farmec aparte: calatoria cu trenul la cuseta, curiozitatea pe care o aduce fiecare traseu in care intram in lumea subterana, atmosfera de la cabana, focul de tabara la care ne adunam aproape in fiecare seara, ne fac sa revenim in acest loc cu mare placere an de an. Gandul iti ramane la Apuseni dupa intoarcerea din aceasta tabara. Tocmai de aceea sunt cativa copiii care revin in fiecare an alaturi de noi la Cetatile Ponorului si redescopera atmosfera unica a acestor locuri.

Ce te “cheama” in Apuseni” ?

Zona Padis este ideala pentru drumetii relativ usoare inclusiv pentru copii, relieful fiind de o varietate si de o frumusete incredibila. Avem ce vedea in zona, Complexul Carstic Cetatile Ponorului – Pestera Focul Viu – un ghetar ce se afla pe locul 3 din Romania ca marime – Pestera Cetatile Ponorului – Pestera Radesei – Ghetarul Bortig – al doilea ca marime din Romania – Pestera Padis – Pestera de la Izbucul Ursului – Pestera din Valea Galbenei – Poiana Florilor – Poiana Ponor – Poiana Radesei – Poiana Varasoaia – Piatra Galbenei – Piatra Boghii – Varful Varasoaia.

De fiecare data suntem bine primiti la Cabana Cetatile Ponorului, strajuita de brazi si bine pozitionata fata de intrarile in trasee. Veti auzi cu siguranta povestindu-se despre Delu, Liviu, doamna Maria si alte figuri emblematice care fac tot farmecul zilelor petrecute in Muntii Apuseni, pe munte, sau in jurul focului de tabara. Copiii sunt fascinati de povestile prietenilor nostri din Salvamont, care ne sunt alaturi in multe dintre seri.

PERIOADA: 30 iunie-7 iulie 2019 (Duminica-Duminica)

VARSTA:  8-17 ani

ZONA:  Muntii Apuseni (Zona Padis)

TEMATICA:  Tematica este aceea de initiere in lumea pesterilor si a carstului din zona Padis – Cetatile Ponorului. Accentul se pune pe parcurgerea traseelor turistice din zona Padis, avand ca finalitate vizitarea pesterilor, cheilor si a altor forme de relief dezvoltate pe calcare. Pe langa valentele sportive, drumetiile au un caracter ecologic si cultural, cu scopul de a atrage atentia asupra fragilitatii ecosistemelor carstice din Muntii Apuseni.

OBIECTIVE:  Ne propunem ca la sfarsitul taberei toti participantii:

 • sa stie cum s-au format pesterile, care este geneza acestora, si de cate tipuri sunt ele sa stie care sunt elementele unei pesteri, si ce reprezinta fiecare (gura pesterii, galeriile, salile, puturile, hornurile sau sifoanele), si care sunt microformele de relief din pesteri (stalagmitele, stalactitele, coloanele, etc)
 • sa poata localiza pe harta pesterile din zona Padis, precum si restul obiectivelor turistice pe care le-am vizitat in timpul saptamanii
 • sa poata recunoaste, pe langa pesteri, si alte forme de relief carstic (dezvoltat pe calcare), si anume: arcade naturale, chei, lapiezuri, doline, ponoare, izbucuri, etc. sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura pe munte in functie de lungimea turei
 • sa se hraneasca si hidrateze corect in tura sa isi dozeze efortul de-a lungul unei zile
 • sa stie sa interpreteze o harta, sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
 • sa recunoasca formele de relief carstic atat pe harta cat si in teren
 • sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
 • sa cunoasca si sa aplice regulile de siguranta si de conduita in gestionarea unei ture de pe munte in grup (procedura in caz de accidente, comunicarea in cadrul grupului inclusiv prin intermediul statiilor de emisie-receptie, etc.)
 • sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand se parcurge un traseu in echipa
 • sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura, etc.)
 • sa aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potentiale pericole – trecerea pe langa o stana, etc.), si sa stie ce masuri sa ia in functie de acestea

ACTIVITATI:  

 • Vizitarea pesterilor si avenelor din zona si parcurgerea traseelor montane din zona. Exemple de ture montane: Circuitul Cetatile Ponorului, pestera Focul Viu, circuitul de la Barsa, Cheile Galbenei, Avenele din Lumea Pierduta, Pestera Sura Boghii, Poiana si Izbucul Ponor, etc.
 • Prezentarea unor notiuni de speologie si prezentarea zonei Padis
 • Orientare in mediul montan, folosirea busolei si a lanternei, notiuni de prim-ajutor Escalada pe o mansa montata in apropierea cabanei
 • Foc de tabara

Fotografii din taberele noastre din Apuseni din anii trecuti puteti vedea aici (2017), sau aici (2016).

Cateva randuri din tabara din 2013 puteti citi aici sau aici.

ALTE ACTIVITATI:   Alte activitati de back-up pentru care instructorii pot opta, inclusiv in caz de vreme nefavorabila: activitati distractive (tir cu arcul, treasure-hunt), jocuri de cunoastere si jocuri de echipa (Capture the Flag, Scout Ball), comunicare si cooperare, de creativitate, boardgames, etc.

CAZAREA:  Cabana Cetatile Ponorului ★★★, Valea Seaca, 417365 Padis. Cabana dispune de 60 de locuri pentru cazare, in camere de cate 2 si 4 paturi. Sunt 16 camere cu bai proprii si 3 camere cu bai comune.

MASA:  3 mese/zi si gustari

TRANSPORT:  Transportul dus-intors cu trenul pana in Oradea, la cuseta (6 locuri/cuseta). Transportul de la gara la cabana si inapoi se face cu microbuzul (aproximativ doua ore).

FOTOGRAFII DIN TABARA:  Dupa tabara veti putea intra in posesia fotografiilor realizate de-a lungul saptamanii. Vom incerca ca pe parcursul taberei sa postam cateva fotografii pe pagina noastra de Facebook. Puteti vedea aici fotografii din taberele noastre trecute.

PRET:  1.600 RON

INSCRIEREA:  Va puteti inscrie sunand la 0735.131.131 sau trimitand un email la inscrieri@himalayatravel.ro, si este considerata valida in momentul in care este platit avansul de 300 RON.

Amintiri din Apuseni: