Viscri MTB, 30 iunie – 6iulie 2019

Viscri este unul dintre cele mai frumoase sate sasesti din Transilvania, apartinand Patrimoniului Mondial UNESCO. Este un loc indepartat de zgomotul si agitatia orasului in care ai senzatia ca timpul s-a oprit in loc de cateva sute de ani. Intreg satul a pastrat arhitectura caselor sasesti (o buna parte din ele au fost restaurate), iar localnicii sustin pastrarea traditiei. Viscri este cunoscut ca fiind locul de suflet al Printului Charles, care de  altfel detine si cateva proprietati in zona.
Oameni inimosi de la Fundatia Adept au reusit sa obtina fonduri si sa construiasca aproximativ 80 de km de trasee de bicicleta care leaga satele sasesti din zona, de la Viscri pana la Sighisoara. Traseul merge mai mult prin paduri si trece prin Bunesti, Crit si Saschiz. Este un drum ecologic, marcat, lat de 80-90 centimetri, consolidat cu piatra, pentru ca turistii sa nu se impotmoleasca prin noroaie daca ploua. Traseul poate fi intrerupt in orice sat, in functie de rezistenta si dorinta celor ce il parcurg. Si cum lucrurile facute din inima ies bine…asa si traseul de mountain-bike transmite pasiunea si caldura celor ce s-au straduit sa puna bazele turismului pe bicicleta in aceasta zona. Asadar zona ne ofera acces la trasee dedicate pentru mountain-bike, trasee care ne poarta prin mai multe sate transilvanene, bicicleta fiind un pretext pentru a ne plimba intre mai multe obiective: biserici fortificate, fabrica de caramida, brutaria, etc.
Viscri este un loc unde ne reintoarcem cu mare placere oricand, atat pentru noi insine cat si in calitate de instructori de mountain-bike pentru copii.
PERIOADA:  30 iunie-6 iulie 2019 (Duminica-Sambata)
VARSTA:  10-17 ani
ZONA:  Viscri (Podisul Tarnavelor)
TEMATICA:  Tabara de mountain-bike (MTB). Activitatea numita ”mountain-bike” reprezinta mersul cu bicicleta pe drumuri neasfaltate si poteci folosind o bicicleta de tip MTB proiectata sa reziste solicitarilor in astfel de teren (foi, pinioane, schimbatoare, etc).
Care este nivelul la care trebuie sa se afle un copil pentru a participa intr-o tabara de mountain-bike cu Himalaya Travel?
Un copil care si doreste sa participe intr-o tabara de MTB trebuie sa stie sa mearga pe bicicleta, si sa se descurce cu bicicleta la mersul prin parc. Chiar daca nu a mai fost cu bicicleta la munte, acesta trebuie sa stie sa isi tina echilibrul pe bicicleta autonom, sa stie sa franeze si sa ia viraje.
Atentie: taberele de mountain-bike nu sunt tabere de initiere in mersul cu bicicleta, ci de initiere si perfectionare in mersul cu bicicleta in teren montan (drumuri forestiere, poteci late, etc). Pentru a beneficia de ce se intampla intr-o tabara de MTB, participantul trebuie sa aiba acest minim nivel pe care l-am descris mai sus, taberele de MTB neadresandu-se celor care nu s-au mai urcat niciodata pe bicicleta, sau nu controleaza bicicleta pe teren plat.
OBIECTIVE:
Pentru incepatori: familiarizarea cu mersul pe bicicleta pe drumuri neasfaltate si poteci.
Pentru avansati: explorarea zonei pe bicicleta in afara drumurilor circulate si imbunatatirea tehnicii.
Ne propunem ca pana la sfarsitul taberei toti participantii sa poata:
– sa dobandeasca o pozitie corecta pe bicicleta
– sa schimbe foile si pinioanele pentru a adapta viteza la teren sa faca o pana
– sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura de mountain-bike
– sa se hraneasca si hidrateze corect in tura sa isi dozeze efortul de-a lungul unei zile
– sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
– sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
– sa cunoasca si sa aplice regulile de siguranta si de conduita in gestionarea unei ture de MTB in grup (procedura in caz de accidente, comunicarea in cadrul grupului inclusiv prin intermediul statiilor de emisie-receptie, etc.)
– sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand lucrezi in echipa
– sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura, etc.)
ACTIVITATI:
– Trasee de mountain-bike adaptate varstei si experientei participantilor.
– Ateliere dedicate reparatiilor de baza (ex: schimbarea camerei in caz de pana, reglarea franelor, schimbarea corecta a vitezelor), precum si ateliere de orientare si prim ajutor.
– Fotografii din taberele noastre din Viscri din anii trecuti pot fi vazute aici (2017) si aici (2016) Un filmulet despre Viscri 2017 poate fi urmarit aici.
CAZAREA:  Pensiunea Viscri 44 , strada Bisericii, 507039 Viscri (camere de doua si de patru paturi).
MASA:  3 mese/zi si gustari
TRANSPORT:  Transportul se face din Bucuresti cu microbuzul pana in satul Viscri.
FOTOGRAFII DIN TABARA:  Dupa tabara veti putea intra in posesia fotografiilor realizate de-a lungul saptamanii. Vom incerca ca pe parcursul taberei sa postam cateva fotografii pe pagina noastra de Facebook. Puteti vedea aici fotografii din taberele noastre trecute.
PRET:  1.780 RON
EXTRACOSTURI:  Inchirierea bicicletei pentru cine nu detine un mountain-bike, contra sumei de 60 RON/zi
INSCRIEREA: Va puteti inscrie sunand la 0735.131.131 sau trimitand un email la inscrieri@himalayatravel.ro, si este considerata valida in momentul in care este platit avansul de 300 RON.