• Cioclovina

  Doua săptămâni în Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina din muntii Șureanu.

Cioclovina de poveste

Când am pășit pentru prima dată în curtea lui Gherman din Cioclovina, am spus că trebuie să revenim aici cu toți copiii din taberele HT care au prins drag de natura sălbatică a munților noștri.
Zis și făcut: în iulie concretizăm acest proiect pe care îl tot punem la cale de dinainte de pandemie.

Perioade:

3-9 iulie (Duminică-Sâmbătă) – 12-17 ani
9-15 iulie (Sâmbătă-Vineri) – 10-17 ani

Cazare: Cioclovina Scout Center – o gospodărie tradițională transformată în centru de activități pentru cercetași. Camerele sunt comune, cu 4-8 paturi suprapuse, în stilul cabanelor clasice din munții noștri. Locația este extrem de curată și îngrijită, dar rudimentară, accesul făcându-se aici doar cu un vehicul de offroad sau pe jos. Există băi, dar comune. Locuri: 23. Locația este amplasată pe un platou însorit de deasupra satului, departe de trafic, unde ne putem bucura de siguranță și libertate pentru a ne desfășura activitățile. Gazda este o adevărată enciclopedie vie, alături de care vom avea sansa să descoperim flora, fauna, peșterile și obiceiurile locului.

Transport: cu autocarul până în satul Cioclovina. De unde ne lasă autocarul mai mergem 15-20 minute pe jos până la locul de desfășurare al taberei.

Ce facem la Cioclovina:

 • drumeții spre Fundătura Ponorului, „Palma lui Dumnezeu” așa cum o numesc sătenii, spre cetatea Piatra Roșie sau Sarmisegetusa
 • speoturism în complexul carstic Ponorici – Cioclovina
 • apicultură – incursiune în fascinanta lume a albinelor
 • escaladă
 • ateliere de cunoaștere a naturii și supraviețuire

Preț / săptămână: 2390 RON

Paduri virgine si situri arheologice fascinante deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Acesta este situat in Masivul Sureanu, fiind un reper important pe lista patrimoniului natural al României.

Formatiunile carstice contribuie la crearea atmosferei de mister prin prezenta pesterilor, ponoarelor, dolinelor si cheilor. Tot in Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina putem face o incursiune in etapele de zamislire a poporului roman, descoperind fortificatiile dacice din Muntii Orastiei, cea mai importanta fiind, desigur, capitala politica, culturala si religioasa a Daciei – Sarmizegetusa Regia.

Ceea ce impresioneaza si ramane in suflet pentru totdeauna este caldura si simplitatea oamenilor de aici, multi dintre ei vietuind in case micute, din lemn, pe cate un varf de munte, fara electriciate, muncind pamantul de generatii. Aici, natura si oamenii sunt o singura lume, strans legata intr-un echilibru armonios.

Tematică și obiective

Tematica este aceea de ”tabara montana”, care presupune petrecerea unei saptamani intr-un mediu alpin, in care accentul se pune pe parcurgerea de drumetii montane si a dobandirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum si pe familiarizarea copiilor cu valorile educatiei montane, cu respectul fata de ceilalti si fata de natura. ”Nu ucide decat timpul, nu lua decat imagini, nu lasa decat urma pasilor tai, nu schimba nimic decat pe tine insuti.”
Ce obiective ne propunem pentru toti participantii pana la sfarsitul taberei:

 • sa cunoasca in linii mari geografia munților Șureanu, sa stie care sunt varfurile si vaile principale, cel putin cele din zonele vizitate de noi
 • sa stie care sunt traseele care pleaca din satul Cioclovina, ce lungimi au si care sunt obiectivele vizate de acestea
 • sa stie care este diferenta intre parc national, parc natural, arie protejata, monument natural
 • care sunt speciile care fac obiectul protejarii din Parcului National Grădiștea Muscelului – Cioclovina
 • sa isi poata duce sarcinile la final in mod corespunzator, intrucat fiecare va fi responsabil de una din activitatile de baza zilnice – alimentarea cu apa, mancare, foc, campare, curatenie, trezirea de dimineata, sugestii privind alegerea traseului, alegerea echipamentului necesar traseului (bineinteles, vor fi ajutati si indrumati de catre instructorii nostri).
 • sa isi administreze lucrurile personale si sa aiba grija de ele
 • sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura pe munte in functie de lungimea turei
 • sa se hraneasca si hidrateze corect in tura
 • sa isi dozeze efortul de-a lungul unei zile
 • sa stie sa interpreteze o harta, sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
 • sa recunoasca formele de relief atat pe harta cat si in teren
 • sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
 • sa cunoasca si sa aplice regulile de siguranta si de conduita in gestionarea unei ture de pe munte in grup (procedura in caz de accidente, comunicarea in cadrul grupului inclusiv prin intermediul statiilor de emisie-receptie etc.)
 • sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand se parcurge un traseu in echipa
 • sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura etc.)
 • sa stie sa foloseasca primusul
 • sa aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potentiale pericole – trecerea pe langa o stana etc.), si sa stie ce masuri sa ia in functie de acestea.

Trasee

Trasee propuse:

Traseul tematic Fundătura Ponorului(punct roșu)

Sat Ohaba Ponor – Mină/Avenul din Dosul Lăcșorului – Fundătura Ponorului

Distanță: 10,4 km

Diferență de nivel: +416m

Dificultate: ușor

Sat Ohaba Ponor(bandă roșie) – Federi –  Cheile Șura Mare – Peștera Ponorici – Peștera Cioclovina – Cascada Cioclovina – sat Cioclovina

Distanță:  12,6km

Diferență de nivel: +566m

Dificultate: medie

Traseul tematic Aurul verde din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

Distanță: 5,2 km

Diferență de nivel: +252m

Dificultate: ușor

V1. Sat Cioclovina(triunghi roșu) – Vârful Țâfla – Valea Roșie – Cetatea Dacică Piatra Roșie – Poiana Omului – Dealul Rotunda – Pestera Ponorici(bandă roșie)- sat Cioclovina

Distanță: 18,2 km

Diferență de nivel: +881m

Dificultate: dificil

V2. Sat Cioclovina(triunghi roșu) – Vârful Țâfla – Valea Roșie – Cetatea Dacica Piatra Roșie – Valea Roșie – sat Cioclovina

Distanță: 13 km

Diferență de nivel: +809m

Dificultate: mediu-dificil

Valea Grădiștea(cruce roșie) – Ruinele Cetății Sarmizegetusa Regia(monument UNESCO) – Valea Albă – Fagul Secular – Vf. Muncelu Cruce (1564m) – Dealul Vulpii(triunghi albastru) – Ruinele Cetății Fețele Albe – Valea Grădiștea

Distanță: 10,6 km

Diferență de nivel: +622m

Dificultate: mediu

Costești – Ruinele Cetății Costești(monument UNESCO)(cruce galbenă) – Fortificația Cetățuia Înaltă (bandă albastră)- Ruinele Cetății Costești – Blidaru(monument UNESCO)-Costești

Distanță:  8,2 km

Diferență de nivel: +433m

Dificultate: mediu

Sat Petros – Valea Strei – Peștera Șipot – Cascada Șipot – Valea Strei – Sat Petros

Distanță:  6,4 km

Diferență de nivel: +160m

Dificultate: ușor

Înscrie-te în tabără