Cioclovina

Drumuri rustice, zone arabile intinse, paduri si situri arheologice unice deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Acesta este situat in Masivul Sureanu, fiind un reper important pe lista patrimoniului natural al României.  

Formatiunile carstice labirintice contribuie la crearea atmosferei de antic si de mister a zonei prin prezenta pesterilor, ponoarelor, dolinelor si cheilor. Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina reprezinta locatia perfecta pentru o incursiune in etapele de zamislire a poporului roman, prin descoperirea valorilor de patrimoniu cultural national, reprezentate de monumentele istorice si etnografice, si de sistemul de fortificatii dacice din Muntii Orastiei, cea mai importanta fiind, desigur, capitala politica, culturala si religioasa a Daciei – Sarmizegetusa Regia.

Daca ne intoarcem un moment privirea de la vestigiile is­torice, descoperim o zona fas­ci­nanta, prin frumusete şi bogatie: paduri virgine, sute de pesteri si cascade, colonii de lilieci unice in lume si multe alte minu­natii. Peretii calcaroşi sunt decorati cu fosile, iar apele au sapat in calcar labirinturi fascinante, ce se termină cu cascade. Emblema parcului este un liliac, coloniile de lilieci din pesterile acestei zone fiind de o deosebita importanta, prin dimensiuni si diversitate. 

Ceea ce impresioneaza si ramane in suflet pentru totdeauna este caldura si simplitatea oamenilor de aici, o vacanta la Cioclovina fiind raspunsul potrivit la orice intrebare. Oamenii locului, urmasi ai dacilor de acum mii de ani, au aceleasi case micute, din lemn, pe cate un varf de munte, fara electriciate, muncind pamantul asa cum o faceau si dacii. Acestia inca mai pastreaza traditiile, demonstrand ca natura si oamenii sunt o singura lume, strans legata intr-un echilibru armonios.

Avem mandria si satisfactia de a regasi in tara noastra multe locuri de vis, unde frumusetea si puritatea naturii si-au pus amprenta pentru totdeauna.