• Cioclovina

Cioclovina

Paduri virgine si situri arheologice fascinante deschid peisajul de poveste pe care il ofera calatorului Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina. Acesta este situat in Masivul Sureanu, fiind un reper important pe lista patrimoniului natural al României.  

Formatiunile carstice labirintice contribuie la crearea atmosferei de mister a zonei prin prezenta pesterilor, ponoarelor, dolinelor si cheilor. Tot in Parcul Natural Gradistea Muncelului – Cioclovina putem face o incursiune in etapele de zamislire a poporului roman, prin descoperirea valorilor de patrimoniu cultural national cum ar fi sistemul de fortificatii dacice din Muntii Orastiei, cea mai importanta fiind, desigur, capitala politica, culturala si religioasa a Daciei – Sarmizegetusa Regia.

Daca ne intoarcem un moment privirea de la vestigiile is­torice, descoperim o zona fas­ci­nanta, prin frumusete şi bogatie: paduri virgine, sute de pesteri si cascade, si multe alte minu­natii. Emblema parcului este un liliac, coloniile de lilieci din pesterile acestei zone fiind de o deosebita importanta, prin dimensiuni si diversitate. 

Ceea ce impresioneaza si ramane in suflet pentru totdeauna este caldura si simplitatea oamenilor de aici, multi dintre ei vietuind in case micute, din lemn, pe cate un varf de munte, fara electriciate, muncind pamantul de generatii. Aici, natura si oamenii sunt o singura lume, strans legata intr-un echilibru armonios.

Putem fi mandri sa regasim in Romania locuri de vis asemenea Cioclovinei, unde frumusetea si puritatea naturii si-au pus amprenta pentru totdeauna.