Retezat Explorer

15-21 iulie 2021 // 12-17 ani

Revenim de fiecare data in Retezat cu mare bucurie…inca de la plecarea din Bucuresti suntem entuziasmati pentru ca stim ce o sa urmeze: o saptamana complet diferita de toate celelalte. O saptamana in mijlocul naturii, in inima padurii, o saptamana petrecuta la cort in care fiecare are rolul sau, fiind cu totii in acelasi timp o echipa. Aici nu avem grija doar de lucrurile personale, avem grija atat de noi insine, cat si de ceilalti. In tabara din Retezat toata lumea participa la activitatile ce tin de organizarea taberei, de la montarea corturilor pana la alimentarea cu apa, spalatul vaselor, etc. Seara glumele se aud din cort in cort, pana cand somnul ne trimite pe toti la culcare.

Retezatul este un colt de rai vizitat de oameni din toata lumea. Desi aparent neschimbat, Retezatul ne asteapta cu ceva nou de fiecare data, la fel de spectaculos si de fascinant. Vai adanci, creste, vai glaciare, marmote care alearga printre stanci, capre negre, cascade si izvoare repezi, si poate in primul rand cele peste optzeci de lacuri glaciare care vazute din creasta par asemenea ochilor unui gigant…toate acestea ne fac sa vrem sa revenim aici in fiecare an.

12-17 ani

Tematica este aceea de ”tabara montana”, care presupune petrecerea unei saptamani intr-un mediu alpin, in care accentul se pune pe parcurgerea de drumetii montane si a dobandirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum si pe familiarizarea copiilor cu valorile educatiei montane, cu respectul fata de ceilalti si fata de natura.

”Nu ucide decat timpul, nu lua decat imagini, nu lasa decat urma pasilor tai, nu schimba nimic decat pe tine insuti.”

Ne propunem ca la sfarsitul taberei toti participantii:

 • sa cunoasca in linii mari geografia Retezatului, sa stie care sunt varfurile si vaile principale, cel putin cele din zonele vizitate de noi
 • sa stie care sunt traseele care pleaca din Poiana Pelegii, ce lungimi au si care sunt obiectivele vizate de acestea
 • sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura pe munte in functie de lungimea turei
 • sa se hraneasca si hidrateze corect in tura
 • sa isi dozeze efortul de-a lungul unei zile
 • sa stie sa interpreteze o harta, sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
 • sa recunoasca formele de relief atat pe harta cat si in teren
 • sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
 • sa cunoasca si sa aplice regulile de siguranta si de conduita in gestionarea unei ture de pe munte in grup (procedura in caz de accidente, comunicarea in cadrul grupului inclusiv prin intermediul statiilor de emisie-receptie, etc.)
 • sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand se parcurge un traseu in echipa
 • sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura, etc.)
 • sa stie sa intinda un cort
 • sa stie sa foloseasca primusul
 • sa aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potentiale pericole – trecerea pe langa o stana, etc.) si sa stie ce masuri sa ia in functie de acestea.

Parcurgerea mai multor trasee marcate din Retezat;  de la primii pasi pe poteca te bucuri de frumusetea muntelui, din Poiana Pelegii avand acces la urmatoarele trasee:

 • Traseul, nou marcat, care urmareste Valea Pelegii si trece pe langa locul pe care noi l-am numit “Laguna Albastra” unde in fiecare an mergem la “scaldat” urca pana la Lacul Peleaga (2122 m). De aici se urca in Saua Pelegii (2285 m) si se poate merge pe Varful Peleaga, cel mai inalt varf din masiv (2509 m), sau pe varful Papusa Mare (2508 m).
 • Traseul Poiana Pelegii – Lacul Bucura (2040 m), un traseu usor, foarte bun pentru inceputul saptamanii. De la Lacul Bucura pornesc trasee spre: Lacul Zanoaga (2010 m) – cel mai adanc lac glaciar din tara (29 m), Varful Retezat (2482 m), Saua Bucurei – Vf. Peleaga.
 • Pentru zilele mai putin frumoase, putem alege sa urcam pana in Saua Plai Mic si sa coboram spre Cabana Buta. Cei mai temerari pot continua, daca vremea este buna, pana pe Varful Custura (2457m), apoi pe Papusa (2508m).

Tabara din Retezat se desfasoara la cort, in Poiana Pelegii din Parcul National Retezat. Himalaya Travel pune la dispozitie corturile pentru aceasta tabara, participantii avand nevoie doar de sac de dormit si izopren.

1.850 RON

Înscrie-te în tabără