• Retezat Explorer

    18 iulie 2024
    12-17 ani

    Înscriere

Tabără de drumeție în Retezat

18-24 iulie 2024

Revenim de fiecare dată în Retezat cu mare bucurie…încă de la plecarea din București suntem entuziasmați pentru că știm ce o să urmeze: o săptămâna complet diferită de toate celelalte. O săptămână în mijlocul naturii, în inima pădurii, o săptămână petrecută la cort în care fiecare are rolul său, fiind cu toții în același timp o echipă. Aici nu avem grijă doar de lucrurile personale, avem grijă atât de noi înșine, cât și de ceilalți. În tabăra din Retezat toată lumea participa la activitățile ce țin de organizarea taberei, de la montarea corturilor până la alimentarea cu apă, spălatul vaselor, etc. Seara glumele se aud din cort în cort, până când somnul ne trimite pe toți la culcare.

Retezatul este un colț de rai vizitat de oameni din toată lumea. Deși aparent neschimbat, Retezatul ne așteaptă cu ceva nou de fiecare dată, la fel de spectaculos și de fascinant. Văi adânci, creste, văi glaciare, marmote care aleargă printre stânci, capre negre, cascade, izvoare repezi și poate în primul rând cele peste optzeci de lacuri glaciare care văzute din creastă par asemenea ochilor unui gigant…toate acestea ne fac să vrem să revenim aici în fiecare an.


Perioada și vârsta: 18 iulie 2024 / 12-17 ani

Activități: traseele turistice cu plecare de la Câmpușel

Cazare: tabăra se desfășoară la cort, în zona Câmpușel, la obârșiile Jiului de Vest. Himalaya Travel pune la dispoziție corturile pentru această tabără, participanții având nevoie de sac de dormit și izopren.

Mese: 3 mese/zi și gustări

Transport: cu autocarul

Pret: 2650 RON

Tematică și obiective

Tematica este aceea de ”tabără montană”, care presupune petrecerea unei săptămâni într-un mediu alpin, în care accentul se pune pe parcurgerea de drumeții montane și a dobândirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum și pe familiarizarea copiilor cu valorile educației montane, cu respectul față de ceilalți și față de natură. ”Nu ucide decât timpul, nu lua decât imagini, nu lasă decât urma pașilor tăi, nu schimba nimic decât pe tine însuți.”

Ce obiective ne propunem pentru toți participanții până la sfârșitul taberei:

  • să cunoască în linii mari geografia Retezatului, să știe care sunt vârfurile și văile principale, cel puțin cele din zonele vizitate de noi
  • să știe care sunt traseele care pleacă din Poiana Pelegii, ce lungimi au și care sunt obiectivele vizate de acestea
  • să își administreze lucrurile personale și să aibă grijă de ele
  • să știe să își facă rucsacul pentru o tură pe munte în funcție de lungimea turei
  • să se hrănească și să se hidrateze corect în tură
  • să își dozeze efortul de-a lungul unei zile
  • să știe să interpreteze o hartă, să se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, și altele
  • să recunoască formele de relief atât pe hartă cât și în teren
  • să dobândească o apreciere a distanței și a angajamentului unui traseu
  • să cunoască și să aplice regulile de siguranță și de conduită în gestionarea unei ture de pe munte în grup (procedura în caz de accidente, comunicarea în cadrul grupului inclusiv prin intermediul stațiilor de emisie-recepție etc.)
  • să cunoască importanță încurajării celorlalți atunci când se parcurge un traseu în echipa
  • să își însușească noțiunile elementare ale educației montane (ecologie, respectul față de ceilalți și față de natură etc.)
  • să știe să folosească primusul
  • să aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potențiale pericole – trecerea pe lângă o stână etc.) și să știe ce măsuri să ia în funcție de acestea.

Obiective turistice: Vârful Piatra Iorgovanului, Cheile Iarului, Peștera Scocul Scorotei, Cheile Scorota, Podul Natural din Scocul Urzicarului, Vârful Oslea, Vârful Paltina

Trasee

Traseul tematic – Paradisul verde din Cheile Iarului
Camping Valea Iarului – Cheile Iarului – Valea Iarului – Platoul Soarbele – Tăul fără fund(punct roșu) – Valea Soarbele – Camping Valea Iarului

Distanță: 9,1 km
Diferență de nivel: +594m
Dificultate: mediu

Download GPX

Traseul tematic – Podul Natural din Scocul Urzicarului
Rezervatia Naturală Câmpul Mielului(punct roșu) – Cheile Urzicarului – Valea Jiul cu Sese – Podul Natural din Scocul Urzicarului(Dâlma Ciocanelor – altitudine 1358m)

Distanță: 3,1 km
Diferență de nivel: +278m
Dificultate: ușor

Download GPX

Camping Valea Iarului (triunghi roșu) – Găuroane – Vârful Piatra Iorgovanului (altitudine 2014m)(bandă roșie) – Vârful Stănuleții Mari (altitudine 2025m) – Șaua Paltina (1935m)(punct roșu) – Lacul Soarbele – Tăul fără fund – Valea Soarbele – Camping Valea Iarului

Distanță: 12,7km
Diferență de nivel: +895m
Dificultate: mediu-dificil

Download GPX

Peștera Scocul Scorotei(punct galben) – Cheile Scorota – Peștera Zeicu – Poiana Scorota – Valea Scorota cu Apă – Șaua Scorota(1935m) – Vârful Piule (altitudine 2081m)

Distanță: 11,9 km
Diferență de nivel: +1144m
Dificultate: ușor

Download GPX

Traversarea crestei munților Oslea
Camping Valea Iarului – Valea Pârâul Ursului – Vârful Coada Oslei (altitudine 1899m) – Creasta Principala a Oslei – Vârful Oslea (altitudine 1946m) – Vârful Șarba (1743m) – Pasul Jiu – Cerna (1375m) – Camping Valea Iarului

Distanță: 16,2 km
Diferență de nivel: +949m
Dificultate: mediu-dificil

Download GPX

Camping Valea Iarului – Valea Știrbu – Muchia Știrbu Ursului – Vârful Oslea ( altitudine 1946m)

Distanță: 11 km
Diferență de nivel: 803m
Dificultate: mediu

Download GPX

Completează formularul de mai jos dacă vrei să te înscrii sau să primești mai multe informații despre taberele din Retezat!

Înscriere

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.