Dolomiti. Pe urmele lui Tita Piaz, 30 iulie-5 august 2019

Cu siguranta aceasta este cea mai spectaculoasa tabara din programul de vara, atat datorita peisajelor de care ne vom bucura o saptamana cat si datorita activitatilor si traseelor pe care le vom parcurge. Vom desoperi un munte faimos pentru traseele montane pe care le gazduieste, si mult iubit de alpinisti: Dolomitii. Vom sta la refugiul Vajolet (2243 m), in regiunea Catinaccio, un paradis al drumetilor, refugiul aflandu-se chiar in centrul acestei regiuni, cu acces usor catre numeroase trasee, intr-un decor care iti taie respiratia. Declarati in anul 2009 drept o zona de patrimoniu natural a umanitatii de catre UNESCO, Dolomitii gazduiesc inaltimi de peste 3000 de metri, peretii abrupti de calcar si ghetari, fiind considerati unii dintre cei mai spectaculoasi munti din lume. Vom porni si noi sa le cunoastem frumusetea, ne vom bucura de 7 zile intr-o atmosfera unica, in inima muntilor, chiar sub faimoasele “Turnuri Vajolet”. Vom parcurge trasee montane si strabate ”via ferrata”, iar Dolomitii ne vor oferi printre cele mai frumoase amintiri din vacanta de vara.

PERIOADA: 30 iulie-5 august 2019 (Marti-Luni)

VARSTA:  12-17 ani

ZONA:  Dolomiti (Masivul Catinaccio)

– parte din Alpii Calcarosi din Sud (Italia de Nord)

TEMATICA:  tabara montana

Tematica este aceea de ”tabara montana”, care presupune petrecerea unei saptamani intr-un mediu alpin, in care accentul se pune pe parcurgerea de drumetii montane si a dobandirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum si pe familiarizarea copiilor cu valorile educatiei montane, cu respectul fata de ceilalti si fata de natura. ”Nu ucide decat timpul, nu lua decat imagini, nu lasa decat urma pasilor tai, nu schimba nimic decat pe tine insuti.”

OBIECTIVE:  

Obiective pe care ni le propunem pentru toti participantii pana la sfarsitul taberei:

 • sa cunoasca in linii mari geografia masivului Catinaccio, sa stie care sunt varfurile si vaile principale, cel putin cele din zonele vizitate de noi
 • sa stie care sunt traseele care pleaca din zona refugiului Vajolet, ce lungimi au si care sunt obiectivele vizate de acestea
 • sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura pe munte in functie de lungimea turei
 • sa se familiarizeze cu terminologia folosita in alpinism si escalada. Ce este ”capul”, ”secundul”, ce inseamna ”a fila”, etc.
 • sa stie sa imbrace singuri hamul de escalada si sa se lege in coarda
 • sa cunoasca materialele de escalada, sa le deosebeasca intre ele, si sa stie la ce se foloseste fiecare (carabiniere, corzi, instrumente de filat, etc.)
 • sa stie sa faca minim patru noduri folosite in alpinism (optul prin urmarire, cabestanul, semi-cabestanul, prusikul, etc.)
 • sa fie capabili sa faca rapel (asistati si cu asigurare suplimentara)
 • sa stie care sunt tehnicile esentiale in avansarea in teren vertical, precum si in pasajele de ”via ferrata”
 • sa isi dozeze efortul de-a lungul parcurgerii unui traseu sa se hraneasca si hidrateze corect in tura
 • sa stie sa interpreteze o harta, sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
 • sa recunoasca formele de relief atat pe harta cat si in teren
 • sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
 • sa aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu), si sa stie ce masuri sa ia in functie de acestea
 • sa dezvolte relatii de incredere in coechipieri
 • sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand se desfasoara o activitate in echipa
 • sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura, etc.)
harta catinaccio

ACTIVITATI:

Parcurgerea traseelor turistice din zona refugiului Vajolet. Traseele vor fi alese de catre instructori in functie de varsta si experienta participantilor

Exemple de trasee care se pot face:

*nota: toate traseele descrise mai jos au fost parcurse cu copiii in tabara din vara lui 2017 (foto aici). Descrierea completa a traseelor este aici. Un filmulet despre aventura noastra din 2017 poate fi vazut aici.

 1. Refugiul Gardeccia – Refugiul Vajolet: 45 min – 1 ora; traseu foarte usor
 2. Refugiul Vajolet – Refugiul Re Alberto I: 45 min – 1 ora; traseu usor spre mediu 2A. Refugiul Re Alberto I – Refugiul Passo Santner: 30 min; traseu usor
 3. Refugiul Vajolet – Refugiul Passo Principe – Refugiul Antermoia: 1 ora pana la Refugiul Passo Principe si 2 ora pana la Refugiul Antermoia; traseu usor
 4. Rifugio Vajolet – Rifugio Roda di Vael: 2 ½ – 3 ore; traseu mediu – usor
 5. Rifugio Vajolet – Passo delle Scalette – Rifugio Antermoia – Rifugio Passo Principe – Rifugio Vajolet: 6 ½ – 7 ore; traseu de dificultate medie ce implica parcurgerea unui traseu echipat (sentiero attrezzato). Traseele / potecile echipate sunt o forma mai usoara de Via Ferrata, totusi aceste nu trebuiesc subevaluate, diferenta constand in faptul ca nu se parcurg pasaje atletice si / sau ce necesita o tehnica avansata

Va propunem sa descoperim impreuna “Sfidarea invizibila” asa cum Mauro Corona (scriitor, sculptor si catarator) defineste Dolomitii, acesti munti aparte, misteriosi si provocatori. Din tot ceea ce ofera lantul Alpilor Dolomitici, am ales un crampei – poate unul dintre cele mai frumoase si bogate in peisaje si istorie alpina. Vom calca impreuna impreuna pe poteci strabatute candva de figuri faimoase ale alpinismului – Tita Piaz, Paul Preuss, Hans Dulfer, Emilo Comici, fratii Dimai (asta doar pentru a nominaliza cativa dintre foarte multi altii), dar si de contemporani – Reinhold Messner, Maurizio (Manolo) Zanolla, Alex Huber, Nives Meroi, Mauro Corona etc. Pasii ne vor purta in lumea misterioasa si tulburatoare a golurilor alpine, peste grohotisuri si stancarii strajuite de creste si turnuri semete, ca mai apoi sa ne avantam tot mai sus, spre lumea verticala a escaladei si turelor de ”via ferrata”.

Instructorii pot de asemenea opta si pentru alte activitati de back-up in caz de vreme nefavorabila: activitati distractive (tir cu arcul, treasure-hunt), jocuri de cunoastere si jocuri de echipa (Capture the Flag, Scout Ball), comunicare si cooperare, de creativitate, boardgames, etc.

CAZAREA:  Refugiul Vajolet, 2.243 alt.

– camere de 2, 4 sau 6 locuri cu grup sanitar comun

MASA:  pensiune completa (3 mese pe zi) la Refugiul Vajolet.

Mesele de la Vajolet sunt de referinta! Bucataria alpina a Tirolului de Sud cuplata cu rafinamentul italian si cu usurinta mediteraneana…are ca rezultat delicii gastronomice unice.

TRANSPORT:  Cu zborul Tarom (Bucuresti- Munchen).

De la Munchen transferul pana la Pera di Fassa se face cu microbuzele sau cu autocarul.

Dupa tabara veti putea intra in posesia fotografiilor realizate de-a lungul saptamanii. Vom incerca ca pe parcursul taberei sa postam cateva fotografii pe pagina noastra de Facebook. Puteti vedea aici fotografii din taberele noastre trecute.

PRET: 1.050 EUR

ALTE OBSERVATII:  

 • Tabara din Dolomiti este destinata copiilor care au experienta in mersul pe munte, cu noi sau cu parintii, acest lucru il vom clarifica printr-o discutie cu parintele fiecarui participant
 • Inainte de plecarea in tabara vom organiza o intalnire cu ghizii nostri astfel incat copiii vor putea pune intrebari si vor afla mai multe informatii despre aceasta aventura
 • Participantii vor fi impartiti pe grupe in functie de varsta si capacitatea lor de efort.
 • In cazul in care vremea este nefavorabila activitatilor propuse ne rezervam dreptul sa facem modificari in structura programului.
 • Copiii pot avea la ei jocuri de echipa (sah, table, carti de joc, UNO, etc).
 • La finalul taberei vom organiza o seara festiva de unde nu vor lipsi diplomele de participare, medaliile si voia buna.

INSCRIEREA:

Va puteti inscrie sunand la 0735.131.131 sau trimitand un email la inscrieri@himalayatravel.ro, si este considerata valida in momentul in care este platit avansul de 300 RON.