O zi de fotografie urbană prin Bucureștiul mai puțin știut

Pe 15 noiembrie am dat curs unui mai vechi plan, acela de a organiza o zi de fotografie urbană pentru copiii din taberele Himalaya Travel și nu numai.
Totul a început în fața magazinului Himalaya, de unde ne-am îndreptat spre strada Negustori. Aici am găsit o atmosferă cât se poate de liniștită, aproape provincială și subiecte de fotografie la tot pasul. După o scurtă oprire la biserica Mântuleasa (doar e duminică dimineață), ne-am continuat plimbarea pe frumoasa stradă a Plantelor, până în parcul Popa Soare, unde s-a arătat….însuși soarele. Dacă de dimineață era destul de frig de acum urma să avem parte de temperatură plăcută și de o lumină excelentă pentru fotografie pe sub castanii si stejarii colorați de pe marginea străzii.

De multe ori străbatem în fugă aceste străzi încărcate de istorie și de mitologie urbană, și de prea puține ori ne oprim în loc să le vedem frumusețea. Aceste străzi cu clădirile lor altă dată locuite de negustori din toate breslele și atât de cosmopolite reprezintă elementele esențiale de identitate ale Bucureștiului, care ar merita o soartă mai bună. Momentan acest patrimoniu atât de fragil este complet ignorat de către edili.

Dar să revenim la fotografie… Erik și Ana au venit deschiși să răspundă tuturor întrebărilor copiilor. Unii mai aveau noțiuni, alții au luat-o de la zero, una peste alta toți fotografii au făcut față cu succes. Una dintre diferențele pe care le-am observat în legătură cu copiii care au mai participat la taberele noastre foto este aceea că se apleacă mai mult asupra subiectelor, încercând să le pună în valoare din mai multe perspective, și bineînțeles capacitatea de a folosi setările manuale ale aparatului.

Intrăm pe strada Latină pătrunzând astfel în cartierul Armenesc, altădată fieful comunității armene din București. Traversăm cartierul în diagonală până în Parcul Icoanei unde după o scurta pauză ne îndreptăm către Piața Romană unde luăm masa.

De aici totul e altfel, lumina, clădirile, atmosfera. Întrăm în partea monumentală a orașului… Lăsăm în urmă atmosfera tihnită și patriarhală a curților cu bolți de vie si case năpădite de iederă și dăm piept cu Ateneul, Palatul Regal și cu magazinele luxoase de pe Calea Victoriei. Parcă am vizita două orașe în aceeași zi.

Iso, diafragmă, timp de expunere, white balance, cam aceștia au fost parametrii cu care am jonglat o zi întreagă pe străzi, și care ne-au însoțit mereu prin explicațiile trainerilor noștri.

Iar dacă am început totul pe liniștita stradă Negustori, am zis să încheiem tot în tihnă, în cea mai veche grădină publică Bucureșteană – Cișmigiul. Am găsit un loc unde să ne refugiem de forfota de duminică după-amiază și am recapitulat noțiunile dobândite peste zi.

Astfel s-a desfășurat evenimentul nostru de pe 15 noiembrie pe care l-am numit ”O zi de fotografie urbană”, și care este primul dintr-o serie care va include mai multe evenimente foto în București pentru copii. Următoarea zi de fotografie urbană va începe cu un curs foto indoor de trei ore, pentru ca în cea de-a doua parte a zilei să ajungem și în alte locuri inedite din București, precum și în niște locații surpriză de unde vom vedea orașul de la înălțime. O vom anunța în curând.

Să auzim de bine,

Matei Laudoniu

P.S. A scris și Ana câteva cuvinte, aici.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *