tabara de schi pentru copii

Martie, luna perfectă pentru schi

Iată a venit și primăvara, vremea e mai blândă și ai putea spune că deja începi să te gândești la mare, că sezonul rece îl pui în sertarul cu amintiri. La munte lucrurile nu stau chiar așa, ba dimpotrivă. Sezonul de schi este excelent în această perioadă. Stratul de zăpadă de peste iarnă și frigul din lunile trecute au menținut pârtiile în cele mai bune condiții și faptul că soarele e pe cer și că nu mai bate vântul rece face din ziua de schi de martie o zi de neuitat. Cei pasionați de schi știu că luna martie este o perioadă pe care nu trebuie să o rateze și vin cu drag pe pârtii, cu atât mai mult cu cât acestea nu sunt deloc aglomerate.

Am propus această tabără cu încredere vis a vis de această perioadă, știm că în fiecare an lună martie ne așteaptă cu condiții optime, am vrut să schiem în Poiana Brașov datorită domeniul schiabil care oferă o diversitate pentru cei mici și mari, astfel că putem ține cursurile de schi în cele mai bune condiții. Avem în tabără copii care au vrut să evite aglomerația de pe partie din timpul vacanței școlare din februarie, dar și copii de la Școala Franceză și de la Avenor College, a căror vacanță a corespuns cu 2-8 martie. Cu o parte ne știm din alte tabere și avem o colaborare extraodinara, este o mare plăcere pentru noi să-i revedem din când în când și să schiem împreună, putem spune că suntem deja prieteni buni,, cu alții ne-am văzut pentru prima data în Gara de Nord, luni la ora 8 dimineață. Ne-am întâlnit în această dimineață cu toți cei ce urmau să plece în tabără. Tibi , Nico și Charli, o parte din instructorii acestei săptămâni, au venit în Gara de Nord cu o relaxare specifică celor ce știu bine ce se întâmplă și pot anticipa încă 100 de pași în viitor :) Pare o glumă…dar de fapt, oamenii care lucrează cu oameni mai mici (cu copii) sunt aceia care nu se bazează 100% pe aparență, ci au un exercițiu de anticipare al următoarei reacții, mișcări, emoții. Sunt oameni empatici, dar și simpatici bineînțeles :)

Am ajuns la Râșnov cu bine, ne-am cazat, am mâncat, au venit și Cristi și Horea – ceilalți instructori din tabără. În prima după amiază am ieșit pe partie și am făcut testarea, am văzut ce și cât știe fiecare din participanți, bineînțeles ei pot trece de la o grupă la alta în funcție de evoluția lor pe parcursul taberei. Este posibil ca această zi să fie prima zi de schi din sezon pentru o parte din cei mici și atunci această testare nu confirmă întru totul nivelul lor de schi, însă cu siguranță ziua următoare avem o concluzie mai bună.

Avem o grupă de avansați, două grupe de intermediari și o grupă de începători curajoși. Grupa de începători nu cuprinde debutanți, sunt copii care au mai schiat câte puțin, însă au informații de acumulat pentru a putea deveni intermediari. La sfârșitul taberei cu siguranță vor atinge acest prag. Vizăm progresul tuturor celor ce au venit acum în tabără și după cursul de schi avem cu toții o ședință în care discutăm ce s-a petrecut în ziua respectivă și dacă avem participanți care pot trece la grupa valorică următoare.

Ziua de miercuri a fost plină de distracţie la schi. Dintr-un petic de pădure, grupa lui Cristi a fost chemată la pauză de un om de zăpadă. S-au aşezat la un ceai să mai schimbe o vorbă cu el despre starea pârtiilor şi apoi au pornit cu elan la vale.

Dar nu doar ei au avut întâlniri cu personaje, ci şi grupa lui Tibi şi a lui Charlie. Grădina zoologică s-a mutat ieri pe pârtie. Instructorii din Poiana Braşov s-au îmbrăcat în costume de animale, au pus schiurile în picioare şi au animat pârtia cu măestria schiului şi amuzamentul costumelor.

Începătoarele noastre au fost încurajate de un iepuraş:

Seara a fost momentul jocurilor şi al creaţiilor: am creat un thaumatrop şi o gărgăriţă-mărţişor. La ultimul joc eliminarea stabilea rândul la duş, ca să nu facem coadă.

Joi şi vineri am avut parte de o ninsoare abundentă. Ne-am echipat cu şosete şi bluze în plus şi am ieşit pe pârtie. În ciuda tuturor eforturilor celor din Poiana Braşov de a asigura pârtii cât mai bine bătute, ninsoarea şi-a făcut de cap. Dimineaţa pârtiile arătau aproape nebătute. Instructorii noştri au avut posibilitatea de a preda o lecţie nouă: schiul în zăpadă proaspătă şi nebătută.

Dacă Martie ne-a oferit zăpadă caldă de primăvară am ieşit şi la ultima bulgăreală din an şi am mai ridicat oameni de zăpadă timizi. Înainte de somn am văzut filmul Annie, care ne-a ţinut cu lacrima la marginea pleoapei şi ne-a incitat cu aventurile ei.

Urmează concursul şi marea premiere! Le ţinem pumnii tuturor!

A fost un concurs pe cinste! Fiecare a dat tot ce a avut mai bun. Stefan a avut grijă să ţină minte timpul tuturor şi a făcut un clasament provizoriu, până la afişarea rezultatelor. Vuiau pârtia şi cabana de întrebarea “Cine a câştigat?” şi mai ales ce nume începe cu “co”, pentru că Tibi, arbitrul principal, a spus că a câştigat cineva a cărui numa începe cu “co”. După multă gălăgie şi-au dat seama că sunt cu toţii campioni. Câştigători au fost COPIII!

A fost o tabără în care toţi au mai luat contactul cu schiurile cel puţin odată. Prin urmare au fost trei grupe de medii, din care una a fost de medii-începători, care a avut nevoie de o recapitulare a tuturor noţiunilor şi care abia spre sfârşit au început să apropie câte puţin schiurile şi să se detaşeze de plug. Totuşi, din a doua zi au urcat cu gondola şi au coborât din vârf, lucru pentru care îi felicităm!

Avansaţilor nu le ajungea timpul. Noroc cu limita de funcţionare a instalaţiilor. Nici foamea şi nici frigul nu i-ar fi oprit. În ultima zi era o tristeţe generală pentru că cele 6-7 ore de schi pe zi erau prea puţine.

Toţi cei din grupele de medii au primit premiul I, dar au putut să îşi citească timpul la avizier. Au învăţat să schieze corect, să îşi respecte colegii de pârtie şi să aibe curaj să schieze cu schiurile paralele şi în viraje legate.

Seara am făcut felicitări pentru mame, Seara Talentelor şi petrecerea de final, iar duminică dimineaţă am încheiat tabăra cu o vizită la cetatea Râşnov de unde am mai luat cadouri şi ne-am fotografiat cu imaginea dacilor!

După premiere Iarina mi-a spus în drum spre camera: ” Nu îmi vine să cred că încă am emoţii de când am primit diploma!”. Mi-a reamintit cât de importantă este o diplomă şi o medalii şi câtă bucurie aduce un lucru atât de simplu.

Abia aşteptăm să ne revedem şi să construim noi amintiri!!

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *