Despre cea mai tânără grupă de snowboard

Deseori suntem întrebaţi de la ce vârstă pot veni copiii în tabără? Răspunsul este…de la ce vârstă vor ei :) Asta înseamnă că dorinţa de a participa în tabără trebuie să vină de la cei mici, după ce părinţii le fac o introducere în ce presupune tabăra  povestindu-le ce se va petrece acolo şi arătându-le câteva poze. Dacă ei spun…”da, mă duc”, totul e ca şi rezolvat, petrecerea începe, atât în tabără cât şi acasă:)  Statistica spune că acest proces începe de pe la patru ani (există şi excepţii bineînţeles , am avut de-a lungul vremii şi câţiva copii un pic mai mici de patru ani, însă aveau fraţi mai mari şi erau mai descurcăreţi preluând din abilităţilor apropiaţiilor), însă cei mici (între patru şi şapte ani) reprezintă o categorie aparte, organizăm perioade destinate doar lor, cu program, activităţi şi personal adaptate vârstei lor fragede.
În perioada 11-16 ianuarie 2015, am propus o astfel de perioadă, aşadar mai jos puteţi citi un reportaj în direct despre ce se întâmplă într-o astfel de tabără.
11 şi 12 ianuarie …
Duminică, 11 ianuarie, ne-am adunat în Gara de Nord, gata de plecare. Ziua a început foarte devreme, dar pe chipul copiilor nu se vedeau  urme de morocăneală de dimineaţă. Nu se ştie exact cine a avut mai mari emoţii: copilul sau părintele? Cu toţii afirmau că este prima lor tabără, cu siguranţă “tabăra” asta este o experienţă de ambele părţi, atât pentru cei ce pleacă, cât şi pentru cei ce rămân acasă.
Pot spune cu siguranţă că în Gara de Nord atmosfera la plecarea în tabără stă altfel decât acum vreo treisprezece ani. Gara era plină de copii dornici să plece la munte, am zărit alţi trei organizatori de tabere în această dimineaţă, din ce în ce mai mulţi părinţi îşi doresc ca ai lor copii să fie apropiaţi de natură şi de sporturile ce pot fi practicate în acest mediu, ceea ce este extraordinar, îi felicit pentru acest lucru. Este o diferenţă uriaşă între ce făceam acum treisprezece ani (o activitate de pionierat cu câţiva copii şi părinţi temerari care au avut deschiderea şi curajul să îi îndrume pe cei mici spre sport şi independenţă, activitate catalogată la vremea aceea că fiind la graniţa dintre nebunie şi curaj) şi ce se întâmplă acum (o activitate organizată, oferte multe, piaţă deschisă, oameni receptivi, copii cu experienţa mai multor tabere, etc).
Şi după aceşti mulţi ani de tabere, de copii şi părinţi, pot spune că săptămâna aceasta trăim o experienţă unică şi o premieră în rândul activităţilor noastre. Avem o tabără de schi şi snowboard pentru preşcolari (copii între patru şi şapte ani), însă experienţa unică se referă la grupa de snowboard: cinci copii mici, de cinci – sase ani, începători, vor face primele viraje, vor simţi alunecarea pe placă alături de Echipa Himalaya Travel. Dacă înscrierea în grupa de snowboard venea până acum de la copiii de 10, 11 ani sau mai mari care doreau să experimenteze şi altceva, acum părinţii, o nouă generaţie de părinţi, diferita de cea de acum treisprezece ani, îşi îndrumă copiii spre snowboard. Aş spune că este un pas în faţă pentru mişcarea de snowboard din România. Totul a început de la un telefon pe care l-am primit de la o mămică, “snowboardarita” cu siguranţă, care dorea să înscrie doi copii mici în tabără, i-am spus că se poate…dacă (a existat un “dacă”) strângem mai mulţi participanţi. Zis şi făcut, se pare că comunitatea este destul de unită şi cine seamănă se adună, aşa că am plecat în tabără cu cinci snowboarderi mici şi mai mulţi schiori de seama (unii experimentaţi, alţii începători) .
Întrebarea a doua a fost de unde luăm atâtea echipamente mici mici, răspunsul a venit repede…de la cei ce se ocupă de echipamente şi promovează acest sport: Border’s Shop ne-a  ajutat cu booti şi plăci Burton, pe miciimea participanţilor. Domnul Richea, de la Azuga, a fost foarte deschis oricărei discuţii pentru a facilita o mai bună desfăşurare a cursurilor de snowboard pentru pitici, asadar ne-a lăsat să dăm cateva lopeti şi să-i facem câteva valuri pe pârtie:) Aşadar am făcut un mic snowpark pentru cei mici în care Marius Strătilă, instructorul nostru de snowboard, şi ajutorul lui , Nico,  au  putut să-i îndrume pe cei mici în universul snowbordului. Schiorii au beneficiat de instructajul lui Marian şi a lui Tibi, s-au distrat de minune, unii au exersat viraje şi tehnici noi, alţii au făcut cunoştinţă cu schiul şi zăpadă.
Seara am ieşit la derdeluş. Am avut exclusivitate în parcul din Azuga unde ne-am bulgărit, am făcut îngeraşi şi am alunecat cu săniile.Am făcut oameni de zăpadă care nu se topesc. Am făcut apoi jurnale, vom nota si desena in fiecare zi activitati şi amintiri de aici, din tabără.
Vreau de asemenea să îi mulțumesc domnului Cătălin Leonte  prin a cărui amabilitate am fost invitată la o întâlnire cu părinții la grădinița Lindenblüte. Părinții au fost foarte receptivi, au pus întrebări despre organizarea taberei, iar eu le-am răspuns cu toată sinceritatea. Până la urmă șase copii au venit cu noi la schi, le mulțumim pentru încredere și îi așteptăm și pe viitor alături de noi!
13 ianuarie, marţi
Ne-am trezit şi am găsit soarele pe cer…senin , vremea ţine cu noi. Avem zăpadă din plin şi soare la fel, ne vom bucura de o nouă zi de schi şi snowboard. Boarderii au învăţat derapajul şi şi-au mai exersat coborârea. Curând vor coborî singuri. Din schiorii începători Thea şi Diana s-au dovedit cele mai dibace. Au prins imediat cum se face plugul şi oprirea din plug.
Pentru că soarele era încă sus, am ieşit afară şi după somn şi ne-a prins tare bine. Pârtia era liberă, numai pentru noi.
Seară ne-am jucat cu baloanele, am desenat şi am făcut puzzle-uri.
A fost o zi plină, iar seara ne-a răpus somnul imediat.
14 ianuarie, miercuri
Astazi, vreme buna din nou. Grupele de schi au inregistrat mari progrese. Tibi si Marian au fost la mare inaltime si au reusit sa puna cele doua grupe de schi “pe roate”.  Tudor face un salt mare la snowboard, reuseste sa coboare singur. Seara, ne jucam, din nou, Nico ne-a pregatit niste surprize pentru aceasta seara.
15 ianuarie, joi
Astazi am plecat la partie cu emotii, este ultima zi si la finalul zilei avem premierea pentru tot ce am realizat si invatat in aceasta saptamana.
Seara petrecere mare, fetitele au scos rochitele din bagaj si baietii au venit la ora fixa:) si am avut premierea
16 ianuarie, vineri
Avem zi de bagaje, toate hainutele mici mici vor intra in propriul bagaj. Instructorii ajuta la impachetare si microbuzul nostru este umplut cu valize, rucsaci, trolere. Acesta va pleca la Bucuresti, in vreme ce noi vom plecam acasa impreuna cu cei mici cu trenul rapid. A fost o tabara extraordinara, o vreme foarte buna(conditii de iarna, insa vreme insorita), o experineta inedita cu cei cinci snowboarderi micuti micuti si o placere nespusa alaturi de schiorii pe care ii stiam si alaturi de noii veniti in taberele Himalaya TRAVEL.
S-a încheiat prima tabără de preșcolari. Am așteptat-o cu nerăbdare, cu dor de nasuri mici înghețate, de primul strigăt de frustrare când clăparul nu se dă jos. Toate sunt simfonia unei tabere de preșcolari alături de sinceritatea vârstei, curajul și lipsa de inhibiții. Dar cel mai important este felul în care te fac să uiți de orice altă grijă. Fără atenție 100% nu poți învăța un copil mic și nu îi poți deveni prieten, iar tabăra noastră a avut 15 sportivi. Boarderi sau schiori, cu toții au plecat din tabără cu un plus de control și echilibru într-ale sporturilor de iarnă. Toți schiorii știu să coboare în plug și toți boarderii știu să facă derapaje și ușoare viraje.
Nu ne rămâne decât să strigăm: Pârtie!! 15 voinici au intrat în scena sporturilor de iarnă!
Va asteptam cu drag in taberele urmatoare draga “generatie viitoare” si speram sa ne fiti alaturi pana veti implini 18 ani, la fel cum au facut-o si alti copiii din taberele noastre!
Puteti vedea toate fotografiile din tabara aici: https://www.flickr.com/photos/128363048@N03/sets/72157649867423978/
Text: Luciana Laudoniu, Himalaya Travel
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *