Cum facem fotografia sa fie pe placul copiilor?
Ca urmare a experienței din sezonul trecut, am propus pentru această vară trei evenimente destinate copiilor cu tema “Fotografie”: două tabere de fotografie (una în Țara Făgărașului și una la Izverna) și o excursie de fotografie în perioada 5-7 iunie la Râșnov.
Partener de drum și de lucru pentru acest proiect, Erik Zollner, aș putea spune…unul dintre cei mai talentați oameni întâlniți până acum. Și nu doar talentul îl caracterizează, ci și carisma cu care îi captivează și pe cei mici. Tocmai ce a câștigat premiul cel mare la concursul de fotografie Sunt Călător, Erik a venit cu planuri mari în această excursie, dornic să-i învețe pe cei mici cât mai multe despre fotografie.
Am plecat vineri seară din București, cu trenul, urmând să ajungem la Râșnov și să ne bucurăm de următoarele două zile cu vreme bună. Pentru ziua de sâmbătă aveam mai multe proiecte pe listă, însă am ales unul care să se preteze cât mai bine pentru activitatea de fotografie, dar și care să ne îndepărteze de căldura orașului. Am hotărât să mergem la Cabana Curmătura (1470 m), prin pădure, la răcoare, să ne bucurăm de aerul de munte și de liniștea naturii. După ce Erik ne-a explicat câteva elemente de compoziție, regula treimilor și cum să folosim focusul apartului, ne-am îndreptat spre Fântâna lui Botorog de unde am plecat spre cabană. Am ajuns la Reta și Vasile, cabanierii din Curmătura, care ne-au servit cu o extraordinară ciorbă, făcută de ei, în dimineața acelei zile. Deși până la Curmătura am auzit multe vaiete și plânsete (“urcăm cam mult”, “de ce urcăm și încotro ne îndreptăm”, “dar de ce să urcăm ca să avem de unde coborî”), când am ajuns la cabană cu toții ne-am bucurat și parcă oboseala a dispărut ca prin minune. Am făcut poze, ne-am odihnit mai bine de o oră, apoi am început coborârea până în Prăpăstiile Zarnestiului de unde am fost recuperați de două microbuze. O parte din copii au fost doritori să meargă la Plaiul Foii să facă poze la ceas de seară crestei Pietrei Craiului, zis și făcut, câțiva din noi au admirat Craiul scăldat în lumina blândă a înserării.
Seara am stat cu totii la focul de tabara si am depanat amintiri din ziua aceasta, apoi ne-am pregatit de culcare.
Pentru că o bună parte din cei prezenți nu mai văzuseră niciodată urși bruni, am mers cu toții de dimineață la Rezervația de Urși din Zărnești, un loc impresionant pentru că cei de acolo au reușit să strângă aproape 80 de urși chinuiți în captivitate (fie de la circ, fie sechestrați de oameni) și le-au oferit multe hectare de pădure în care aceștia se simt în mediul lor natural. Chiar când am ajuns, ursii erau la ora mesei, oră la care îngrijitorii le aruncă câte ceva de mâncare, așa că am avut ocazia să-i vedem de aproape, pe unul din ei l-am prins chiar făcând baie într-un lac din pădure :)
După masa de prânz Erik a ținut să facă un exercițiu în care copiii și-au exersat abilitățile de compoziție, au făcut poze de grup și aveam un responsabil cu pregătitul cadrului foto. Apoi ne-am pregătit de plecarea spre casă și ne-am bucurat de toate cele trăite în aceste două zile.
Vă așteptăm cu drag copiii în taberele de fotografie din această vară ! În taberele de fotografie Erik va face echipă cu Ana, sunt împreună în block start și abia așteaptă să treacă la lecția următoare.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!