• Tabere de echitație

    …și ”natural horsemanship”
    la Ferma Școală Cornățel
    vara 2024

    Vezi taberele

Tabere de echitație și natural horsemanship în vara 2024

– la Ferma Școală Cornățel, în podișul Hârtibaciului –

Taberele de echitație deschid ușa unui western în toată regulă. Copiii devin acele personaje pe care le-am iubit în filme pentru felul sincer de a interacționa cu caii și cu celelalte animale. Aici, la fermă, vom găsi multe animale domestice: păsări, iepuri, porci, câini și în primul rând cai și ponei. Grajdul cailor este un loc aparte prin prezența unor cai de sport românești, pur sânge arab, alături de ponei și de măgari. Cu o parte dintre ei ne vom face și noi inițerea în călărie. Fermă are patru hectare ce adăpostesc acest univers domestic în care animalele au crescut alintate de vizitatorii fermei. Pe o suprafață extinsă a fermei, administratorii au dat frâu liber imaginației și inimii de copil și au conceput cele mai năstrușnice locuri pentru distracție, circuit de carturi cu pedale, plimbări cu tractorul, Park Adventure în hambar și pernă de sărituri pentru copii.

Taberele de echitație au ca tematică familiarizarea cu lumea animalelor, în mod special a cailor. Ferma Școală Cornățel își desfășoară activitatea printr-un ONG care se ocupă de protecția animalelor mari (cai, ponei, măgări) și de pregătirea acestora pentru a interacționa cu copiii. Este o ocazie excelentă pentru copii de a interacționa cu lumea animalelor.

Vreau să aflu mai multe despre tabere

Navigare în vizualizări

Navigare în vizualizări Eveniment

Astăzi

Întrebări și răspunsuri:

Întrebările principale pe care fiecare părinte ar trebui să și le pună înainte de a-și înscrie copilul în această tabăra sunt următoarele:

  • Îi plac copilului meu caii?
  • Dorește copilul meu să învețe despre cai? Cum să comunice cu ei? Cum să-i îngrijească? Cum să fie conducătorul lor?

….sau dorește doar câteva ture zilnice, plimbat la lesă în interiorul unui manej unde să-și poată face o mulțime de poze, călare pe un cal, de multe ori cu două rânduri de zăbăluțe în gură, dărlogi de încordare și crăvașe?

E evident o diferență uriașă între cele două concepte!

În dresajul caiilor există două metode:

  1. metoda tradițională
  2. metoda dresajului natural

Cea tradițională este aceea în care utilizăm frica, intimidarea și mijloacele mecanice și este cea mai răspândită metodă (de cele mai multe ori, singura cunoscută)

Cea naturală este unde folosim înțelegere, psihologie ecvină și comunicare și unde calul este partenerul nostru de joacă. Călăria pe acești cai va fi o plăcere!

Echipa de la Ferma Școală Cornățel a optat pentru cea a dresajului natural. Fără zăbăluță, fără dărlogi de încordare, fără pinteni și fără crăvașă! Dresajul natural face apel la instinctele naturale ale cailor. Se bazează pe metode de comunicare, luând în considerare faptul că aceștia nu învață de frică sau durere ci dimpotrivă, ei învață pe baza a ceea ce le transmite limbajul nostru corporal.

Un lucru este evident, calul nu vorbește limba noastră, iar pentru a putea comunica cu succes cu el, trebuie să învățăm o limba comună, iar rezultatul final să fie CÂȘTIGAREA UNUI ADEVĂRAT PRIETEN!

Activități:

  • curs de echitație (copiii vor fi împărțiți pe grupe în funcție de nivelul lor și cunoștințele lor despre cai și călărie, fiecare sesiune va dura aproximativ 45 min/grupă)
  • dimineața/seara se merge și se dă mâncare cailor
  • atelier de țesălat caii
  • carnaval
  • activități la fermă (curățenie grajduri, măgari și păsări, adunat ouă, îngrijit iepurași, etc.)
  • activități pe câmp (strâns de fan, etc.)
  • plimbare călare pe câmp
  • jocuri de tabără
  • tresure-hunt în fermă
  • atelier de natural horsemanship
  • atelier de prezentare a cailor și de introducere în îngrijirea cailor

Exemplu de program:

09:00 – Mic Dejun
10:00 – 13:00 – Sesiune de Natural Horsemanship/ Sesiune de călărie pe grupe (aprox. 45 min/ grupă)
13:30 – Masa de prânz
14:00 – 15:00 – Odihnă
15:00 – 19:30 – Activități în fermă, jocuri de tabără, ateliere
16:30 – Gustarea
19:30 – Cina
Timp Liber

În timpul lecțiilor de călărie și a atelierului de Natural Horsemanship se va pune accentual pe crearea unei legături cu calul și lucrul în armonie cu el. Copiii vor învață despre comunicarea cu caii folosind limbajul corporal, atitudinea pe care trebuie să o avem în preajma cailor, cum se pune căpăstrul, cum se merge în preajma lor, rolul ustensilelor și utilizarea acestora într-un mod respectuos și eficace. Fiecare sesiune de echitație va avea un alt obiectiv, de la echilibru și suplețe în șa, manevrabilitate la pas, pornire, oprire, schimbarea direcției și introducere a trapului până la excursie călare în natură.

Exemplu de program:

Prima seară: Turul fermei și Prezentarea cailor. Fundamentul relației copil cal se construiește pe baza petrecerii unui timp de calitate cu calul. În acest sens se vor forma în prima seară 4 grupe de observare și îngrijire a cailor, astfel încât fiecare copil, în fiecare seară, va avea posibilitatea să-și îngrijească propriul cal.

Ziua 1:

9:00 – 9:30 – Mic Dejun
10:00 – 13:00 – Sesiune deschisă de Natural Horsemanship. Se face cu toți copiii împreună și constă în prezentarea generală a metodei pe care o folosim: EQS Equine Quality System și o lecție deschisă (demonstrație cu Liviu și Mălina în manej în prezența cailor) despre comunicarea cu caii folosind limbajul corporal.

Vom discuta și despre atitudinea pe care trebuie  o avem în preajma cailor, cum se pune căpăstrul, cum se merge în preajma lor, rolul ustensilelor și utilizarea acestora într-un mod respectuos și eficace.
În această ședința se prezintă și regulile de comportament al copiilor în preajma cailor.
În cadrul acestei sesiuni se vor constitui cele 4 grupe de lucru cu caii, pentru activitatea din următoarele zile (pot fi diferite de grupele de observare și îngrijire)

Ziua 2:

8:30 – 9:00 – Grupa 1 petrece timp de 30min în liniște absolută cu caii
9:00 – 9:30 – Mic Dejun
10:00 – Încep sesiunile* de călărie

Sesiune de călărieExerciții de EQS în care fiecare copil lucrează cu calul atribuitla sol și apoi călare: “Echilibru și suplețe în șa (Exercițiile călare se desfășoară pe muzică) – durata 45min pentru fiecare grupă

Ziua 3:

8:30 – 9:00 – Grupa 2 petrece timp de 30min în liniște absolută cu caii
9:00 – 9:30 – Mic Dejun
10:00 –  Încep sesiunile* de călărie

Sesiune de călărieExerciții de EQS în care fiecare copil lucrează cu calul atribuit la sol și apoi călare: “Manevrabilitate la pas, pornire, oprire, schimbarea direcției și introducere prin simulare a trapului”

Ziua 4:

8:30 – 9:00 – Grupa 3 petrece timp de 30min în liniște absolută cu caii
9:00 – 9:30 – Mic Dejun
10:00 – Încep sesiunile* de călărie

Sesiune de călărieExerciții de EQS în carefiecare copil lucrează cu calul atribuit la sol și apoi călareSe recapitulează noțiunile învățate în zilele anterioare și se fac primii pași la trap

Ziua 5:

8:30 – 9:00 – Grupa 4 petrece timp de 30min în liniște absolută cu caii
9:00 – 9:30 – Mic Dejun
10:00 – Încep sesiunile* de călărie

Sesiune de călărie: “Excursie călare în natură“. Fiecare copil începător va avea propriul conducător. Copiii cu experiență vor putea merge singuri

*Conținutul sesiunii de călărie variază în funcție de nivelul de pregătire al copiilor pe care îl vom stabili noi după prima ședință călare!

În fiecare seară de la 20:00 la 21:00, în prezența monitorilor de la fermă, copiii vor putea hrăni și îngriji caii

Atenție!

Toți copii trebuie  vină cu tocă de acasă! (orice fel de cască e ok, poate  fie de role, trotinetă etc)
Din motive de siguranță în timpul sesiunii de călărie la manej se vor găsi doar copii participanți.
Copiii vor fi pregătiți în zona manejului 10 minute înainte de începerea efectivă a sesiunii, îmbrăcați în echipament de călărie și cu tocă pe cap.

Sesiunile de călărie vor avea loc în intervalul orar de mai jos, iar mai apoi vom servi prânzul și în a doua parte a fiecărei zile vom avea activități diverse:

10:00 -10.45 Grupa 1
10:55 -11:40 Grupa 2
11:50 -12:35 Grupa 3
12:45 -13:25 Grupa 4

13:30 – Masa de prânz

16:30 – Gustarea

19:30 – Cină

Amintiri

Testimoniale

Catrinei i-a placut f mult in tabara de echitatie

30/06/2017

Catrinei i-a placut f mult la Cornatel, a venit cu un bagaj mare de cunostinte noi, si-a facut noi prieteni, mai doreste sa mearga si de abia asteapta tabara de MTB din August.

Avatar for Gilda E
Gilda E

Vreau să aflu mai multe despre tabere