Climb Again – sport, distracție, incluziune, performanță
Recent am făcut o vizită ”de lucru” la Centrul de Escaladă Climb Again. Este o sală deschisă anul trecut, dotată și colorată, la care vin să cațere campioni actuali, foști campioni naționali, sportivi de performanță, dar și amatori, copii, părinți, bunici. Ne-a plăcut foarte tare pentru că oamenii de acolo au o energie specială, sala oferă condiții excelente pentru cățărat, bouldering, parc de aventură pentru copii și cea mai lungă tiroliană indoor din București. Dar dincolo de firescul descris de mai sus, dincolo de antrenamentele normale din parte publicului larg, dincolo de petrecerile din fiecare sfârșit de săptămână, la Climb Again se întâmplă ceva special. Terapia prin escaladă și incluziunea prin sport a copiilor cu deficiențe este, de fapt, motorul acestui centru.
De mai bine de 6 ani, Asociația Climb Again a inițiat tot felul de programe de incluziune prin sport pentru copii cu diverse tipuri de deficiențe, iar anul trecut în septembrie au inaugurat și sala pe care am vizitat-o. ”Primii, și cei mai receptivi, au fost cei de la școlile speciale pentru copiii cu deficiențe de vedere. Anul trecut, în iarnă, s-a organizat primul Festival de Cățărat indoor pentru 100 de copii, veniți de la toate cele 7 școli de nevăzători din țară – două în București, Timișoara, Arad, Cluj, Iași, Buzău”, spune Claudiu Miu, declarat cel mai bun cățărător român în 2010 și fondatorul Climb Again.
Cu alte cuvinte, la Climb Again, partea comercială, cea care se adresează persoanelor tipice, susține gratuitatea activităților pentru copiii și tinerii cu diverse tipuri de dizabilități. ”Am început prin a merge prin școlile speciale pentru a-i convinge atât pe puști, cât mai ales pe profesori, că toată activitatea noastră se desfășoară în perfecte condiții de siguranță, să le demonstrăm că escalada poate fi practicată și de copiii și tinerii cu probleme de vedere, mai mult, să îi convingem că prin escaladă devin independenți și curajoși. Astăzi, la Centrul Climb Again, alături de clienții noștri obișnuiți – sportivi, copii și părinți curioși, grupuri de elevi din școlile tipice, team buildings, petreceri aniversare etc. se antrenează și face performanță Lotul Național de Paraclimbing”, spune Claudiu, în calitate de antrenor la Lotului Național.
Am avut ocazia să stăm de vorbă și cu membrii Lotului Național de Paraclimbing. Cosmin Candoi este Campionul Mondial din acest an, la categoria B3 – a sportivilor cu o vedere cuprinsă între 15 – 20%. L-am întâlnit la Climb Again și am povestit un pic. ”Escalada este un mod de viață. Dintr-un copil ușor stingher și deloc interesat să stau de vorbă cu oamenii, trei ani mai târziu și după ore muuulte de antrenamente pe peretele vertical, am reușit anul acesta locul 1 pentru România și pentru Lotul Național de Paraclimbing. Clienții tipici care vin la noi inițial nu își dau seama că noi suntem deficienți de vedere, iar acest lucru înseamnă că escalada m-a scos din carapacea de țestoasă în care eram, iar acum interacționez cu toată lume, fără emoții”.
Ca o concluzie, merită să mergeți la Climb Again pentru a vă menține în formă și pentru a fi oricând pregătiți pentru taberele oferite de Himalaya Travel. Am mai înțeles că fiecare client care plătește pentru serviciile de la Climb Again, este parte dintr-un mecanism mai mare care oferă copiilor și tinerilor cu diverse tipuri de deficiențe acces la incluziune. Să mergem la cățărat la Climb Again, zic!