Drumeție în Ciucaș

2 octombrie 2022 – drumeție pentru părinți și copii
5 octombrie 2022 – drumeție pentru copii de Ziua Internațională a Educației

Carpatii de Curbura au dat nastere, cu mii de ani in urma, unui masiv de o frumusete rara, datorita peisajului sau inedit – Masivul Ciucas. El devine un uriaș parc prin frumusețea și varietatea peisajului, și prin atmosfera de liniște și puritate a mediului, oferind condiții ideale turismului montan.

Ciucasul se remarca mai ales prin ansambluri neregulate de stâncării, cu dimensiuni și forme diverse (Babele la Sfat, Turnul lui Goliat, Colții Bratocei, Colții Zăganu, Ciuperca etc), abrupturi calcaroase și grohotişuri, pajisti alpine, trasee spectaculoase cu vegetatie specifica, si rezervatii naturale (zona cu rhododendron, Tigaile Mari, Jneapanul de pe Muntele Bratocea), fiind astfel o destinatie foarte cautata de iubitorii de drumetii din intreaga lume.

Cabana Varful Ciucas este situata la 1595 de metri altitudine, in gol alpin, departe de aglomeratia si zgomotul din oras, o imbinare rustica de lemn cu piatra in stil haiducesc, care ne faciliteaza accesul la o multime de trasee turistice.

Acest masiv reprezinta, fara doar si poate, o atractie de o rara frumusete si autenticitate, potrivit pentru a-i strabate potecile indiferent de varsta sau experienta, o tură in Ciucas oferind amintiri de neuitat.

Punctul de plecare în traseu: Cabana Muntele Roșu

Distanța față de București – 156 km

Obiective turistice din zonă: Vârful Ciucaș, Vârful Muntele Roșu, Vârful Gropșoarele, Șaua Gropșoarele, Formațiunea Stâncoasă Babele la Sfat, Colțul Muntele Roșu, Vârful Țiglăile Mari.

Plecare: 7:30 

Întoarcere: Aproximativ ora 19:30

Traseu propus:

Timp estimativ: 6-7h (traseul poate fi scurtat oricand, existând numeroase puncte de retragere). Astfel traseul poate avea intre 2 si 6-7 ore, în funcție de condiția fizică și dorința de mișcare a participanților

Cabana Muntele Roșu – Vârful Muntele Roșu (alt. 1766m) – Șaua La Răscruce – Vârful Gropșoarele(alt. 1883m) – Șaua La Răscruce – Șaua Gropșoarele – Șaua Chirușca – Cabana Ciucaș – Vârful Țiglăile Mari (alt.1844m) – Formațiunea Stâncoasă Babele la Sfat – Vârful Ciucaș(alt. 1954m) – Șaua Țiglăilor – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Fântâna Nicolae Ioan – Formațiunea Stâncoasă Colțul Muntele Roșu – Cabana Muntele Roșu 

Distanță: 18,8 km

Diferență de nivel: +1200m

Dificultate: mediu

Descriere: 

Traseul pornește de la cabana dezafectată Muntele Roșu(marcaj triunghi roșu) cu o urcare scurtă dar  susținută până pe Vârful Muntele Roșu.De aici traseul se domolește, urcarea devenind mai lină până în Șaua La Rascruce. Prima porțiune a traseului este cea mai spectaculoasă datorită priveliștii de 360 grade de jur-împrejur unde putem admira geografia zonei. Din Șaua La Răscruce urmăm marcajul cruce roșie până pe Vârful Gropșoarele (alt. 1883m) – cel mai înalt vârf din Masivul Muntele Roșu. 

După o scurtă pauză pe vârf ne întoarcem în Șaua La Răscruce și continuam traseul pe marcajul cruce roșie până la Cabana Ciucaș, unde face o pauza mai lungă de ceai-mancare, după care vom urca pe vârful Ciucaș (alt. 1954m)  urmând traseul de creastă marcat cu bandă roșie. Pe această porțiune a traseului putem admira formațiunile stâncoase de calcar si conglomerat specifice zonei ( Babele la Sfat, Țiglăile Mari), formațiuni formate prin erodarea stâncilor de către vânt. 

De pe vârful Ciucaș (alt. 1954m) putem admira priveliștea către Țara Bârsei, Munții Bucegi, Vrancei, Buzăului, stațiunea Cheia și flora specifică zonei.

De pe vârf coborâm pe muchia Bratocea către Șaua Țiglăilor până la Cabana Ciucaș admirând peisajul pitoresc specific Munților Ciucaș. 

De la cabană coborâm pe Valea Berii pe marcajul bandă galbenă care ne duce înapoi la Cabana Muntele Roșu, punctul de început al traseului nostru.

Punctre de retragere sau de scurtare al traseului inițial:

În funcție de vreme și de condiția fizică a participanților traseul poate fi scurtat în orice moment, fiind un circuit format din mai multe segmente individuale. 

Puncte de retragere: 

-din Șaua La Răscruce

-de pe Vârful Gropșoarele 

-de la Cabana Ciucaș

Trasee alternative:

Cabana Muntele Roșu – Vârful Muntele Roșu (alt. 1766m) – Șaua La Răscruce – Șaua Gropșoarele – Șaua Chirușca – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Fântâna Nicolae Ioan – Formațiunea Stâncoasă Colțul Muntele Roșu – Cabana Muntele Roșu

Timp estimativ: 3h

Preț:

200 RON/participant +transport

Înscrie-te: