Drumeție în Ciucaș

05-Oct-2023
joi
zi liberă pentru elevi

Carpații de Curbură au dat naștere, cu mii de ani în urmă, unui masiv de o frumusețe rară, datorită peisajului său inedit – Masivul Ciucaș. El devine un uriaș parc prin frumusețea și varietatea peisajului și prin atmosfera de liniște și puritate a mediului, oferind condiții ideale turismului montan.

Ciucașul se remarcă mai ales prin ansambluri neregulate de stâncării, cu dimensiuni și forme diverse (Babele la Sfat, Turnul lui Goliat, Colții Bratocei, Colții Zăganu, Ciuperca etc), abrupturi calcaroase și grohotişuri, pajiști alpine, trasee spectaculoase cu vegetație specifică și rezervații naturale (zonă cu rhododendron, Tigăile Mari, Jneapănul de pe Muntele Bratocea), fiind astfel o destinație foarte căutată de iubitorii de drumeții din întreaga lume.

Cabana Vârful Ciucaș este situată la 1595 de metri altitudine, în gol alpin, departe de aglomerația și zgomotul din oraș, o îmbinare rustică de lemn cu piatră în stil haiducesc, care ne facilitează accesul la o mulțime de trasee turistice.

Acest masiv reprezintă, fără doar și poate, o atracție plină de autenticitate, potrivit pentru a-i străbate potecile indiferent de vârstă sau experiență, o tură în Ciucaș oferind amintiri de neuitat.

Punctul de plecare în traseu: Cabana Muntele Roșu

Distanța față de București – 156 km

Obiective turistice din zonă: Vârful Ciucaș, Vârful Muntele Roșu, Vârful Gropșoarele, Șaua Gropșoarele, Formațiunea Stâncoasă Babele la Sfat, Colțul Muntele Roșu, Vârful Tigăile Mari.

Plecare: 7:30 din București

Întoarcere: Aproximativ ora 19:30

Timp estimativ: 6-7h (traseul poate fi scurtat oricand, existând numeroase puncte de retragere). Astfel traseul poate avea între 2 și 6-7 ore, în funcție de condiția fizică și dorința de mișcare a participanților. 

Traseu propus:

Cabana Muntele Roșu – Vârful Muntele Roșu (alt. 1766m) – Șaua La Răscruce – Vârful Gropșoarele (alt. 1883m) – Șaua La Răscruce – Șaua Gropșoarele – Șaua Chirușca – Cabana Ciucaș – Vârful Tigăile Mari (alt.1844m) – Formațiunea Stâncoasă Babele la Sfat – Vârful Ciucaș (alt. 1954m) – Șaua Tigăilor – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Fântâna Nicolae Ioan – Formațiunea Stâncoasă Colțul Muntele Roșu – Cabana Muntele Roșu 

Distanță: 18,8 km

Diferență de nivel: +1200m

Dificultate: mediu

Descriere: 

Traseul pornește de la cabana dezafectată Muntele Roșu(marcaj triunghi roșu) cu o urcare scurtă, dar susținută până pe Vârful Muntele Roșu. De aici traseul se domolește, urcarea devenind mai lină până în Șaua La Rascruce. Prima porțiune a traseului este cea mai spectaculoasă datorită priveliștii de 360 grade de jur-împrejur unde putem admira geografia zonei. Din Șaua La Răscruce urmăm marcajul cruce roșie până pe Vârful Gropșoarele (alt. 1883m) – cel mai înalt vârf din Masivul Muntele Roșu. 

După o scurtă pauză pe vârf ne întoarcem în Șaua La Răscruce și continuam traseul pe marcajul cruce roșie până la Cabana Ciucaș, unde face o pauza mai lungă de ceai-mancare, după care vom urca pe vârful Ciucaș (alt. 1954m)  urmând traseul de creastă marcat cu bandă roșie. Pe această porțiune a traseului putem admira formațiunile stâncoase de calcar si conglomerat specifice zonei ( Babele la Sfat, Tigăile Mari), formațiuni formate prin erodarea stâncilor de către vânt. 

De pe vârful Ciucaș (alt. 1954m) putem admira priveliștea către Țara Bârsei, Munții Bucegi, Vrancei, Buzăului, stațiunea Cheia și flora specifică zonei.

De pe vârf coborâm pe muchia Bratocea către Șaua Tigăilor până la Cabana Ciucaș admirând peisajul pitoresc specific Munților Ciucaș. 

De la cabană coborâm pe Valea Berii pe marcajul bandă galbenă care ne duce înapoi la Cabana Muntele Roșu, punctul de început al traseului nostru.

Puncte de retragere sau de scurtare ale traseului inițial:

În funcție de vreme și de condiția fizică a participanților traseul poate fi scurtat în orice moment, fiind un circuit format din mai multe segmente individuale. 

Puncte de retragere: 

– din Șaua La Răscruce

– de pe Vârful Gropșoarele 

– de la Cabana Ciucaș

Trasee:

Cabana Muntele Roșu – Vârful Muntele Roșu (alt. 1766m) – Șaua La Răscruce – Vârful Gropșoarele (alt. 1883m) – Șaua La Răscruce – Șaua Gropșoarele – Șaua Chirușca – Cabana Ciucaș – Vârful Tigăile Mari (alt.1844m) – Formațiunea Stâncoasă Babele la Sfat – Vârful Ciucaș (alt. 1954m) – Șaua Tigăilor – Cabana Ciucaș – Valea Berii – Fântâna Nicolae Ioan – Formațiunea Stâncoasă Colțul Muntele Roșu – Cabana Muntele Roșu

  • Preț/participant
    200 RON

Prețul nu include transportul.

Variante de transport:

1. cu microbuzul din fața magazinului Himalaya în dimineața plecării. Costul călătoriei tur-retur variază între 80 și 140 RON în funcție de numărul de participanți, urmând a fi anunțat în ajunul plecării. Putem organiza transportul din București până la punctul de plecare în traseu pentru minimum cinci persoane.

2. preluare la intrarea în traseu

Înscrie-te: