Muntii Apuseni

Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania este zona Muntilor Apuseni, o regiune unde gasim romani care traiesc in sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Relieful carstic variat (Cetatile Ponorului, Padis, Groapa Ruginoiasa, Poarta lui Ionele, Ghetarul de la Scarisoara, Focul Viu etc.), precum si flora si fauna specifice reprezinta motivele pentru care a zona fost declarata rezervatie naturala.

Locuitorii acestei zone, motii, sunt renumiti pentru obiectele din lemn pentru uz gospodaresc, pe care continua sa le confectioneze de generatii. Acestia au construit in prezent case din lemn si prepara mancaruri care i-au fermecat pe turistii straini care, nu de putine ori, au trecut prin aceasta zona a tarii. Pe durata verii, locuitorii isi duc cirezile de vite pe culmi, unde acestea raman pana la venirea toamnei. Pe toate pasunile inalte sunt prezente “hodaile”, adaposturile de vara ale celor ce au grija de turme.

„Acesti munti sunt izolati, cu paduri stravechi si pesteri de calcar care coboara in rauri subterane la fiecare pas. Timpul sta in loc aici si avand prea putine lucruri de facut, nu iti ramane decat sa respiri aerul incarcat de miros de pin si sa admiri salbaticia din jur. Lupii se plimba printre copaci, cu acvile care planeaza deasupra”, scriu jurnalistii de la CNN.

In Apuseni natura e la ea acasa, indemnandu-ne sa exclamam la tot pasul: “Cat de frumos!”. Fie ca e vorba de satele pline de traditii ale motilor, fie ca e o drumetie prin parcul natural care abunda de pesteri nemaivazute, cu siguranta o vacanta in Apuseni ne vor oferi amintiri de neuitat!