Cum ne echipăm pentru drumeție în taberele Himalaya Travel?
autor: Cătălin Grigoriu
Fie că este vorba de o tabără de drumeție, una de cățarare, sau chiar de mountain bike, este important să știți ce haine sunt potrivite pentru copilul dvs. astfel încât să se bucure de natură în confort și siguranță.
Că tot am adus vorba de taberele de MTB, vedeți aici care este echipamentul recomandat pentru o astfel de tabără și aici care sunt informațiile cele mai importante de luat în considerare când achiziționăm o bicicletă.
Dar să revenim la oile… ăăă… ploile… ăăă drumețiile noastre. În taberele de drumeție îi plimbăm pe cei mici pe drumuri forestiere, pe cărări de munte, prin păduri, prin golul alpin, pe versanți stâncoși și prin tot felul de locuri faine, dar în care, ca să ajungi, este necesar un efort, un pas în afara zonei de confort. Așadar, și echipamentul trebuie să fie unul potrivit și de calitate, astfel încât să îi ajute pe cei mici să răzbată în fața eventualelor provocări.
Multe din taberele care implică drumeție au cazarea la cort așa că sfaturile noastre vor ține cont și de acest aspect, astfel încât experiența micilor temerari să fie cât mai plăcută chiar și atunci când înnoptează direct în natură.
Pentru că ne place să fim organizați vom începe această „discuție” cu încălțările și vom urca spre cap, iar la sfârșit vom face câteva completări astfel încât să acoperim toate cele necesare.
Urmează un articol destul de lung dar vă asigurăm că merită să îl citiți până la capăt.
Încălțămintea
Bocancii
Pentru drumețiile propuse de noi sunt necesari bocanci impermeabili, de 3 sezoane (adică de primăvară, vară, toamnă). Este foarte important ca aceste încălțări să aibă o talpă din cauciuc, aderentă, cu striații suficient de adânci încât să asigure stabilitate și aderență maxime chiar și pe teren ud. Sunt mai multe tipuri de talpă folosite de producători, printre cele mai performante și cunoscute fiind Vibram, Contagrip, Frixion, etc.
Impermeabilitatea este asigurată de o membrană interioară ce permite umidității degajate de picior să iasă, dar nu permite apei din exterior să patrundă în interiorul bocancului. Cel mai cunoscut producător este GoreTex, cele mai multe modele de bocanci fiind echipate cu acest tip de membrană impermeabilă însă există și alți producători care fac produse cu performanțe similare.
Mai ales în taberele de munte (Retezat, Făgăraș, Apuseni, etc.) este de preferat ca bocancii să fie înalți chiar dacă par prea groși pentru vară. Oricum, copilul ar trebui să mai aibă la el încă o pereche de pantofi de sport pentru activitățile din jurul cabanei și drum. Pentru taberele de cățărat sau cele în care drumețiile se desfășoară în medii mai prietenoase (drumuri forestiere, poteci de pădure) sunt OK și pantofi mai joși dar care totuși să fie impermeabili și cu o talpă adecvată.
Câteva branduri consacrate care fabrică bocanci de munte sunt: Salomon, Mammut, LaSportiva, Asolo, Salewa, Scarpa, Keen, Merrell, Columbia, Lowa, Timberland, etc. dar există modele suficient de performante si de la branduri ceva mai ieftine cum ar fi: Quechua, Simond, Karimor, CMP, etc.
A doua pereche – pantofii de alergare
Fie că se udă bocancii, fie că ne dorim confort în cabană sau în jurul ei sau avem o activitate în afara drumețiilor (plimbare la râu, ștafetă, Capture the Flag, bătaie cu apă, etc.) întotdeauna va fi necesară încă o pereche de încalțări. Ea trebuie să fie cât mai subțire, de alergare, astfel încât să fie super comodă, să aibă talpa aderentă și să se usuce foarte repede.
Șlapii sau sandalele
Sunt cea mai comodă variantă pentru mers la baie, la duș sau pentru stat în cabană. Sunt ușoare și ocupă puțin spațiu în bagaj. Sandalele cu scai (tip Teva) sunt ideale pentru că oferă atât confort cât și o oarecare stabilitate atunci când pașim prin iarba udă și începe să devină totul foarte alunecos în șlapi. Este un accesoriu util în orice tabără, chiar și în cele de iarnă.
Șosetele
Pentru drumeție de vară șosetele de bumbac sunt OK și nu este neapărat necesară achiziționarea șosetelor tehnice. Dar, atenție!, șosetele prea groase, prea subțiri, sau nepotrivite ca mărime vor provoca bășici dacă sunt purtate în ture de câteva ore. De asemenea, deplasarea pe poteci impune șosete medii sau înalte care să protejeze gambele de zgârieturi sau înțepături. Având în vedere că deja copiii sunt încălțați cu papuci mai groși decât sunt necesari pentru vremea de afară (cei impermeabili) este esențial să aibă șosete care se usucă repede și “respiră” bine (adică permit transpirației să se elimine rapid). Așadar, ideale sunt șosetele subțiri spre medii ca grosime, înalte, care să conțină un mix de merinos sau sintetic cu bumbac pentru confort.
Îmbrăcămintea
Pantalonii
Pentru tabără sunt necesare cel puțin 3 tipuri de pantaloni: scurți, de drumeție, de cabană, la care putem adăuga și supra-pantalonii, super folositori pe timp ploios. Pentru tabere de toamnă sau primăvară sau pentru taberele la cort nu strică și o pereche de colanți, chiar și unii de schi, pentru cazul în care scade temperatura mai tare.
Pantalonii scurți pot fi de orice tip și sunt utili pentru activitățile care au loc când nu suntem în drumeție (jocuri, competiții, distracție), mai ales că în zilele de vară temperatura din timpul zilei poate deveni destul de ridicată.
Pantalonii de drumeție sunt lungi (sau cu crac detașabil) din material sintetic, subțire dar rezistent (de tip Ripstop – care împiedică sfâșierea sau Softshell – rezistenți la vânt). Acești pantaloni trebuie să se usuce foarte repede, să fie comozi și să ofere protecție la vânt și zgârieturi. La Decathlon putem găsi o gamă foarte largă de pantaloni de acest tip (Quechua sau Simond). Branduri care oferă o calitate superioară dar la un preț pe măsură sunt: Mammut, LaSportiva, Northfinder, Ortovox, Columbia, Marmot, Arc’teryx, Outdoor Research, Patagonia, Prana, North Face, etc. și se pot cumpăra din magazinele de munte.
Pentru cabană sau cort, sau la activități în zilele mai reci este recomandată o pereche oarecare de pantaloni de training sau de colanți.
Supra-pantalonii trebuie să fie în primul rând impermeabili. Pe timp ploios este de preferat folosirea supra-pantalonilor și a gecii impermeabile în locul pelerinei. Deplasarea este mai ușoară, fără risc de împiedicare și protecția este mai bună, mai ales la deplasarea prin iarbă înaltă sau pe trasee alpine, mai stâncoase. Ideal ar fi ca supra-pantalonii să poată fi îmbrăcați fără să fie necesară descălțarea (fermoar la baza cracului sau chiar pe toată lungimea acestuia) și se poartă peste pantalonii de drumeție, dacă este cazul (adică atunci când plouă suficient de tare). Se pot găsi la Decathlon sau în magazinele de munte iar brandurile consacrate sunt la fel ca si la pantalonii de drumeție. Membrana de Gore-Tex este standardul în materie de impermeabilitate, dar în funcție de producător, poate purta diferite denumiri (Simpatex, E-Vent, etc.).
Tricourile
Pentru drumeție sunt necesare 1-2 tricouri din material sintetic sau din lână merinos. Ele pot fi cu mânecă scurtă sau tip bluză de corp, în funcție de anotimp și temperatura de afară. Bumbacul este total nerecomandat deoarece în timpul drumeției, mai ales pe urcare sau dacă plouă, se udă și apoi reține apa (se usucă extrem de greu) și menține o senzație de disconfort. Materialele sintetice sau lâna se usucă foarte repede și, chiar umede fiind, își mențin proprietățile izolatoare. Din nou, Decathlon are o gamă completă de astfel de tricouri la prețuri rezonabile, mai ales că cel mic (cea mică) aflându-se în creștere va avea nevoie de o altă mărime de la an la an. Este mai bine ca aceste tricouri să fie mai degrabă mai largi, decât strânse pe corp, pentru a asigura atât răcoarea când este cald dar și pentru a ține umezeala departe de corp când se face mai rece.
Bluza cu mânecă lungă
Cel mai potrivit material pentru o bluză de drumeție cu mânecă lungă este polarul (denumirea originală a materialului este polartec). Se mai pot folosi și bluze tip softshell, rezistente la vânt dar au dezavantajul că materialul nu este la fel de respirabil. La fel ca și în cazul tricourilor, bumbacul este total nerecomandat.
Ideal ar fi să aibă fermoar în față, de sus până jos, pentru ventilare mai bună și pentru confort la îmbrăcat și dezbrăcat. În funcție de vreme, este posibil să îl punem și să îl dăm jos de mai multe ori în timpul unei ture. La fel ca și pentru celelalte articole vestimentare menționate deja, o sursă bună este Decathlon. Pentru pretențioși, la magazinele de munte se găsesc tot felul de variante mai specializate pentru diferite activități (hiking, escaladă, MTB, etc.). Unele modele au și glugă dar nu este necesară.