În așteptarea concursului ”Karst Isverna MTB Race”, 24 septembrie 2016

Pentru că evenimentul ”Karst Isverna MTB Race” se apropie, am profitat de prezența mea la Isverna în cadrul taberei de mountain-bike, și impreună cu patru copii temerari al căror nume este menționat la finalul acestui articol, am purces la recunoașterea traseului.
Înainte de toate menționez că știam în mare ruta, neparcurgând-o însă niciodată cap-coadă. După părerea mea traseul este ales într-un mod inspirat, având ca element central lunca râului Coșuștea, pe care o înconjoară urmând un traseu adesea acccidentat și dificil pe inăltimile din jur – Paharnicul, Țeapa, Dealul Gorunilor și Fluierea. Prima parte a traseului se desfasoară pe stânga și pe dreapta văii Seliștei (Valea Verde), la nord de vatra satului Isverna, și reprezintă etapa cea mai dificilă din traseu, cu diferențele cele mai mari de nivel, ajungând la 850, respectiv 900m în preajma vîrfurilor Paharnicului și Țepei. Traseul începe cu o urcare susținută  din ”Plaiu` ăl Lung” pană aproape de Vârful Paharnicului. Este partea cea mai grea din traseu după părerea mea pentru că nu prea ai timp să te încălzești pe o porțiune mai lejeră înainte de acest prim urcuș care începe în forță din primul moment. De sus, din vârful Paharnicului traseul coboară spre Valea Seliștei, iar aproape de drumul național Baia de Aramă-Băile Herculane cotește stânga brusc printr-un drum vechi de care, din ce în ce mai puțin folosit și bolovănos, traversează curtea unei gospodării și iese în drumul forestier din Valea Seliștei.

La urcarea spre Vârful Paharnicului


Piatra Cloșanilor văzută de pe Vârful Paharnicului

De aici urcăm 20m pe drum și cotim brusc spre stânga. Intrăm în acest moment în cea de-a doua etapă importantă a traseului, urcarea dealului Țeapa, până aproape de 900m, un urcuș care începe rezonabil pe un drum de acces la casele de pe deal, urmând apoi diverse scurtături bolovanoase. Diferența majoră față de urcarea Paharnicului este că deja de aici înainte ne-am încălzit și ne-am acomodat cu efortul, totul mergând mai natural. La un moment dat, după ce lăsăm în urmă ultimele case de pe deal ajungem într-un punct unde traseul cotește brusc dreapta. Acesta este un punct important din traseu, pentru că marchează începerea ascensiunii către vârful Țepii, o urcare susținută și care nu te lasă să respiri până sus. Ajunși în culme, traversăm o poiană cu două colibe vechi, și intrăm în pădure.

La vârful Țepii


De aici ne putem trage sufletul pentru că imediat la ieșirea din pădure cotim stânga și ne putem bucura de o coborâre binemeritată pe culmea dealului Țepii până într-un punct în care se deschide priveliștea asupra Văii Seliștei, iar culmea coboară către sud-est. Bătrânii spun că aici pe vremea copilăriei lor era o moară de vânt. Las în urmă această vedenie Don`Quijote-ească  și cotesc la dreapta pe un traseu inițial previzibil, apoi ceva mai alambicat și câteodată foarte îngust și bolovănos până într-un fir de vale (Zgău`ăl adânc) de unde o potecă ne scoate în stânga, după un urcuș cu pantă moderată până într-o mică șa de sub Vârful Mare al Brădetului. De aici coborâm înapoi în Isverna. Pe dreapta ne însoțește imaginea copleșitoare a abruptului carstic de deasupra poienilor de la Preghida, Geanțul Isvernei. Forma seamănă izbitor cu o urmă de sapă iar tradiția populară o pune pe seama lui Novac, varianta isverceană a lui Iovan Iorgovan, care a vrut să surpe muntele în drumul său spre Valea Cernei, pe urmele Hidrei.

Geanțul Isvernei


Ajunși în drumul principal al satului Isverna putem admite că s-a terminat o etapă importantă: parcurgerea traseului de la nord de vatra satului, cu cele două urcări importante. Urmează alte două, dar mai modeste – Dealul Gorunilor și Fluierea, ambele aflate în sudul satului dincolo de Lunca Coșuștei. Oricum, ce a fost greu a trecut.
Din drum traversăm Coșuștea și intrăm ”În Anini”, urmând apoi drumul ce duce la Nadanova câteva sute de metri. Nu mult, pentru ca organizatorii ne delectează înainte de Dealul Gorunilor cu încă o ascensiune mică pe Cocora, o idee bună, Cocora a oferit mereu unul din cele mai frumoase puncte de belvedere din Isverna.  Din vârf, cotim dreapta și coborâm pe lângă cimitir pană în Răscruci, de unde urmăm Calea Prejnei care urcă susținut pană în spatele dealului Gorunilor. Urcușul spre Prejna ne deschide o superbă perespectivă către abruptul de calcar de “la Stoieni” și către Fața Izvorului, una din porțile de acces către celebrele Crovuri din creasta Mehedinților.
Urcușul pe Calea Prejnei

Odată urcușul încheiat răsuflăm ușurați, căci de aici știm că mai avem o singură urcare – Fluierea. Îi dăm la vale, cu atenție la viroagele incă pline de noroi din curbe, până ocolim dealul complet. De aici traseul nu merge înainte, cum credeam eu inițial, ci coboară brusc prin pădure, pe o potecă în diagonală, oarecum nisipoasă ce ne scoate rapid în Lunca Coșuștei, în locul numit Gălesești. De aici ne abatem de la drumul de Nadanova în stânga și urmărim un parcurs sinuos care ne scoate în Fluierea căruia îi dăm roată cu ultimele resurse. De aici priveliștile ni se deschid către Nadanova, pe care o lăsăm în dreapta, urmând coborârea în stânga pe Valea lui Dan pană în drumul principal al satului. De aici mai avem foarte puțin de urcat până înapoi în ”Plaiu` ăl Lung”, la zona de Start-Finish.
Chiar dacă traseul se numește Karst, nici măcar un metru din traseu nu atinge calcarele pentru care Mehedintiul este celebru. Le putem admira, este adevărat în abruptul geanțurilor care domină satul. Dar traseul, în totalitatea lui se întinde pe pânza de șisturi cristaline pe care o găsim reprezentată pe toată desfăsurarea crestei Carpaților Meridionali și în care sunt modelate inăltimile pe care le străbate traseul. De fapt, din punct de vedere geologic Podisul Mehedinți este o regiune carpatică, ce ține de Carpații Meridionali, limita cu munții Mehedinți putând fi trasată doar pe considerente peisagistice. Geneza Podișului și a Munților Mehedinți este comună, ambele unităti geologice fiind un întreg. Putem spune, că din acest punct de vedere la Isverna ne aflăm în Carpații Meridionali. Iar cei care vor trage tare pe coastele abrupte din jurul satului la concursul de pe 24 septembrie cred că îmi vor da dreptate.

Matei Laudoniu

*Am fost însoțit pe traseu de către Ioana Felea (12ani) Cristina Zbuchea (13ani), Andrei Grosu (14ani), Alex Bacanu (17ani) și de Simona Paxaman, instructor în cadrul taberelor Himalaya Travel. Le mulțumesc pentru dârzenia cu care au tras pe fiecare metru de traseu.
*Le mulțumesc de asemenea tuturor copiilor care au participat la tabăra din Isverna, care au fost absolut minunați: Carina Grosu, Ioana Vatcu, Victor Mahfuz, Alexandru Oprea, Andrei Grigorescu, Teodor Negrisan, Vlad Giusca, David Ciobanu, Cristian Bandoc, Brianna Staicu, Petru Cotrut, Cristina Craescu, Bogdan Manolache, Vlad Negrea, Andrei Peligrad, Ilinca Mavrodin, Florin Enache și Irina Bacanu
Îi felicit pe toți pentru traseele parcurse săptămâna trecută, și sunt mîndru că sunt prieten cu ei!

Pentru că inima noastră bate la Isverna, ne-am decis să aducem și noi o contribuție modestă la acest eveniment. Himalaya Travel va premia categoria Masculin Junior de pe traseul lung cu premii după cum urmează:

 
Locul 1 – 600 RON + un voucher de 50% reducere in orice tabara de MTB desfășurată în România vara viitoare.
Locul 2 – 400 RON + un voucher de 40% reducere in orice tabara de MTB desfășurată în România vara viitoare.
Locul 3 – 200 RON + un voucher de 30% reducere in orice tabara de MTB desfășurată în România vara viitoare.
+ câteva produse surpriză din partea magazinului Himalaya.
Detalii aici.
Vă așteptăm la start!
Matei Laudoniu si Echipa Himalaya Travel

 

1 răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *