• Cioclovina

    tabără de explorare în parcul natural Grădiștea Muncelului
    7-13 iulie 2024
    +12 ani

    Înscriere

Tabără de drumeție și explorare în parcul natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina

7-13 iulie 2024
12-17 ani

Când am pășit pentru prima dată în curtea lui Gherman din Cioclovina, am spus că trebuie să revenim aici cu toți copiii din taberele HT care au prins drag de natura sălbatică a munților noștri.
Zis și făcut: în iulie concretizăm acest proiect pe care îl tot punem la cale de dinainte de pandemie.

Cazare: Cioclovina Scout Center – o gospodărie tradițională transformată în centru de activități pentru cercetași. Camerele sunt comune, cu 4-8 paturi suprapuse, în stilul cabanelor clasice din munții noștri. Locația este extrem de curată și îngrijită, dar rudimentară, accesul făcându-se aici doar cu un vehicul de offroad sau pe jos. Există băi, dar comune. Locuri: 23. Locația este amplasată pe un platou însorit de deasupra satului, departe de trafic, unde ne putem bucura de siguranță și libertate pentru a ne desfășura activitățile. Gazda este o adevărată enciclopedie vie, alături de care vom avea sansa să descoperim flora, fauna, peșterile și obiceiurile locului.

Perioada: 7-13 iulie 2024

Varsta: 12-17 ani

Transport: cu autocarul până în satul Cioclovina. De unde ne lasă autocarul mai mergem 15-20 minute pe jos până la locul de desfășurare al taberei.

Ce facem la Cioclovina:

  • drumeții spre Fundătura Ponorului, „Palma lui Dumnezeu” așa cum o numesc sătenii, spre cetatea Piatra Roșie sau Sarmisegetusa
  • speoturism în complexul carstic Ponorici – Cioclovina
  • apicultură – incursiune în fascinanta lume a albinelor
  • escaladă
  • ateliere de cunoaștere a naturii și supraviețuire

Preț: 2650 RON

Tematică și obiective

Tematica este aceea de ”tabără montană”, care presupune petrecerea unei săptămâni într-un mediu alpin, în care accentul se pune pe parcurgerea de drumeții montane și a dobândirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum și pe familiarizarea copiilor cu valorile educației montane, cu respectul față de ceilalți și față de natură. ”Nu ucide decât timpul, nu lua decât imagini, nu lasă decât urma pașilor tăi, nu schimba nimic decât pe tine însuți.”

Ce obiective ne propunem pentru toți participanții până la sfârșitul taberei:

  • să cunoască în linii mari geografia munților Șureanu, să știe care sunt vârfurile și văile principale, cel puțin cele din zonele vizitate de noi
  • să știe care sunt traseele care pleacă din satul Cioclovina, ce lungimi au și care sunt obiectivele vizate de acestea
  • să știe care este diferența între parc național, parc natural, arie protejată, monument natural și care sunt speciile care fac obiectul protejării din Parcului Național Grădiștea Mușcelului – Cioclovina
  • să își poată duce sarcinile la final în mod corespunzător, întrucât fiecare va fi responsabil de una dintre activitățile de bază zilnice – alimentarea cu apă, mâncare, foc, campare, curățenie, trezirea de dimineață, sugestii privind alegerea traseului, alegerea echipamentului necesar traseului (bineînțeles, vor fi ajutați și îndrumați de către instructorii noștri).
  • să își administreze lucrurile personale și să aibă grijă de ele
  • să știe să își facă rucsacul pentru o tură pe munte în funcție de lungimea turei
  • să se hrănească și să se hidrateze corect în tură
  • să își dozeze efortul de-a lungul unei zile
  • să știe să interpreteze o hartă, să se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, și altele
  • să recunoască formele de relief atât pe hartă cât și în teren
  • să dobândească o apreciere a distanței și a angajamentului unui traseu
  • să cunoască și să aplice regulile de siguranță și de conduită în gestionarea unei ture de pe munte în grup (procedura în caz de accidente, comunicarea în cadrul grupului inclusiv prin intermediul stațiilor de emisie-recepție etc.)
  • să cunoască importanță încurajării celorlalți atunci când se parcurge un traseu în echipa
  • să își însușească noțiunile elementare ale educației montane (ecologie, respectul față de ceilalți și față de natură etc.)
  • să știe să folosească primusul
  • să aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potențiale pericole – trecerea pe lângă o stână etc.) și să știe ce măsuri să ia în funcție de acestea.

Galerie foto

Păduri virgine și situri arheologice fascinante deschid peisajul de poveste pe care îl oferă călătorului Parcul Natural Gradiștea Muncelului – Cioclovina. Acesta este situat în Masivul Șureanu, fiind un reper important pe lista patrimoniului natural al României.  

Formațiunile carstice labirintice contribuie la crearea atmosferei de mister a zonei prin prezența peșterilor, ponoarelor, dolinelor și cheilor. Tot în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina putem face o incursiune în etapele de zămislire a poporului român, prin descoperirea valorilor de patrimoniu cultural național cum ar fi sistemul de fortificații dacice din Munții Orăștiei, cea mai importantă fiind, desigur, capitala politică, culturală și religioasă a Daciei – Sarmizegetusa Regia.

Dacă ne întoarcem un moment privirea de la vestigiile is­torice, descoperim o zonă fas­ci­nantă, prin frumusețe şi bogăție: păduri virgine, sute de peșteri și cascade și multe alte minu­nății. Emblema parcului este un liliac, coloniile de lilieci din peșterile acestei zone fiind de o deosebită importanță, prin dimensiuni și diversitate.

Ceea ce impresionează și rămâne în suflet pentru totdeauna este căldură și simplitatea oamenilor de aici, mulți dintre ei viețuind în case micuțe, din lemn, pe câte un vârf de munte, fără electricitate, muncind pământul de generații. Aici, natura și oamenii sunt o singură lume, strâns legată într-un echilibru armonios.

Putem fi mândri să regăsim în România locuri de vis asemenea Cioclovinei, unde frumusețea și puritatea naturii și-au pus amprenta pentru totdeauna.

Trasee propuse:

Traseul tematic Fundătura Ponorului(punct roșu)

Sat Ohaba Ponor – Mină/Avenul din Dosul Lăcșorului – Fundătura Ponorului

Distanță: 10,4 km

Diferență de nivel: +416m

Dificultate: ușor

Sat Ohaba Ponor(bandă roșie) – Federi –  Cheile Șura Mare – Peștera Ponorici – Peștera Cioclovina – Cascada Cioclovina – sat Cioclovina

Distanță:  12,6km

Diferență de nivel: +566m

Dificultate: medie

Traseul tematic Aurul verde din Parcul Natural Grădiştea Muncelului Cioclovina

Distanță: 5,2 km

Diferență de nivel: +252m

Dificultate: ușor

V1. Sat Cioclovina(triunghi roșu) – Vârful Țâfla – Valea Roșie – Cetatea Dacică Piatra Roșie – Poiana Omului – Dealul Rotunda – Pestera Ponorici(bandă roșie)- sat Cioclovina

Distanță: 18,2 km

Diferență de nivel: +881m

Dificultate: dificil

V2. Sat Cioclovina(triunghi roșu) – Vârful Țâfla – Valea Roșie – Cetatea Dacica Piatra Roșie – Valea Roșie – sat Cioclovina

Distanță: 13 km

Diferență de nivel: +809m

Dificultate: mediu-dificil

Valea Grădiștea(cruce roșie) – Ruinele Cetății Sarmizegetusa Regia(monument UNESCO) – Valea Albă – Fagul Secular – Vf. Muncelu Cruce (1564m) – Dealul Vulpii(triunghi albastru) – Ruinele Cetății Fețele Albe – Valea Grădiștea

Distanță: 10,6 km

Diferență de nivel: +622m

Dificultate: mediu

Costești – Ruinele Cetății Costești(monument UNESCO)(cruce galbenă) – Fortificația Cetățuia Înaltă (bandă albastră)- Ruinele Cetății Costești – Blidaru(monument UNESCO)-Costești

Distanță:  8,2 km

Diferență de nivel: +433m

Dificultate: mediu

Sat Petros – Valea Strei – Peștera Șipot – Cascada Șipot – Valea Strei – Sat Petros

Distanță:  6,4 km

Diferență de nivel: +160m

Dificultate: ușor

Completează formularul de mai jos dacă vrei să te înscrii sau să primești mai multe informații despre taberele de la Cioclovina!

Înscriere

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.