În Apuseni, prin peșteri și avene

1-8 iulie 2023
10-17 ani

Tabără de speoturism și drumeție la Padiș (Munții Apuseni)

1 – 8 iulie 2023
10 – 17 ani

Tabăra de la Cetățile Ponorului (Apuseni) are un farmec aparte: călătoria cu trenul la cușetă, curiozitatea pe care o aduce fiecare traseu în care intrăm în lumea subterană, atmosfera de la cabană, focul de tabără la care ne adunăm aproape în fiecare seară, ne fac să revenim în acest loc cu mare plăcere an de an. Gândul îți rămâne la Apuseni după întoarcerea din această tabăra. Tocmai de aceea sunt câțiva copiii care revin în fiecare an alături de noi la Cetățile Ponorului și redescoperă atmosfera unică a acestor locuri.

Ce te “cheamă” în Apuseni” ?

Zona Padiș este ideală pentru drumeții relativ ușoare inclusiv pentru copii, relieful fiind de o varietate și de o frumusețe incredibilă. Avem ce vedea în zona, Complexul Carstic Cetățile Ponorului – Peștera Focul Viu (un ghețar ce se află pe locul 3 din România ca mărime) – Peștera Cetățile Ponorului – Peștera Rădesei – Ghețarul Borțig (al doilea ca mărime din România) – Peștera Padiș – Peștera de la Izbucul Ursului – Peștera din Valea Galbenei – Poiana Florilor – Poiana Ponor – Poiana Rădesei – Poiana Vărășoaia – Piatra Galbenei – Piatra Boghii – Vârful Vărășoaia.
De fiecare dată suntem bine primiți la Cabana Cetățile Ponorului, străjuită de brazi și bine poziționată față de intrările în trasee. Veți auzi cu siguranță povestindu-se despre Delu, Liviu, doamna Maria și alte figuri emblematice care fac tot farmecul zilelor petrecute în Munții Apuseni, pe munte sau în jurul focului de tabără. Copiii sunt fascinați de poveștile prietenilor noștri din Salvamont care ne sunt alături în multe dintre seri.

Perioada: 1 – 8 iulie 2023

Vârsta: 10 – 17 ani

Activități:

  • Vizitarea peșterilor și avenelor din zonă și parcurgerea traseelor montane din zonă. Exemple de ture montane: Circuitul Cetățile Ponorului, peștera Focul Viu, circuitul de la Barsa, Cheile Galbenei, Avenele din Lumea Pierdută, peștera Șura Boghii, Poiana și Izbucul Ponor, etc.
  • Introducere de speologie și prezentarea zonei Padiș
  • Escaladă pe o manșă montată în apropierea cabanei

Cazare: Cabana Cetățile Ponorului ★★★, Valea Seacă, 417365 Padiș. Cabana dispune de 60 de locuri pentru cazare, în camere de câte 2 și 4 paturi. Sunt 16 camere cu băi proprii și 3 camere cu băi comune.

Mese: 3 mese/zi și gustări

Transport: Transportul dus-întors cu trenul până în Oradea, la cușeta (6 locuri/cușetă). Transportul de la gară la cabană și înapoi se face cu autocarul (aprox. două ore)

Preț: 2690 RON

Obiective pe care ni le propunem până la sfârșitul taberei pentru toți participanții:

  •  știe cum s-au format peșterilecare este geneza acestora și de câte tipuri sunt
  •  știe care sunt elementele unei peșteri și ce reprezintă fiecare (gura peșterii, galeriile, sălilepuțurile, hornurile sau sifoaneleși care sunt microformele de relief din peșteri (stalagmitele, stalactitele, coloanele, etc)
  •  poată localiza pe hartă peșterile din zona Padiș, precum și restul obiectivelor turistice pe care le-am vizitat în timpul săptămânii
  •  poată recunoaște, pe lângă peșteri și alte forme de relief carstic (dezvoltat pe calcareși anume: arcade naturale, chei, lapiezuri, doline, ponoare, izbucuri, etc.
  •  știe  își facă rucsacul pentru o tură pe munte în funcție de lungimea turei
  •  se hrănească și să se hidrateze corect în tură
  •  își dozeze efortul de-a lungul unei zile
  •  știe  interpreteze o hartă se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul și altele
  •  recunoască formele de relief carstic atât pe harta cât și în teren
  •  dobândească o apreciere a distanței și a angajamentului unui traseu
  •  cunoască și  aplice regulile de siguranță și de conduită în gestionarea unei ture de pe munte în grup (procedura în caz de accidente, comunicarea în cadrul grupului inclusiv prin intermediul stațiilor de emisie-recepție, etc.)
  •  cunoască importanța încurajării celorlalți atunci când se parcurge un traseu în echipă
  •  își însușească noțiunile elementare ale educației montane (ecologie, respectul față de ceilalți și față de natură, etc.)
  •  aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potențiale pericole – trecerea pe lângă o stână, etc.) și  știe ce măsuri  ia în funcție de acestea

Înscriere

This contact form is deactivated because you refused to accept Google reCaptcha service which is necessary to validate any messages sent by the form.