La schi cu ”Piticii”
Tocmai am terminat ultima tabara de schi pentru prescolari din sezonul 2014-2015.
Cand ne gandim la tabara de schi, probabil ne gandim la partii coborate in viraje corecte, la un progres in acest domeniu sportiv, la instructajul facut de niste profesionisti, la ordine si disciplina. Toate acestea se intampla in tabara de schi, insa beneficiile unei astfel de plecari sunt mult mai complexe decat cele legate de activitatea de schi in sine. Uitandu-ne la sutele de copii care vin in taberele noastre de atatia ani ne dam seama ca acesti copii nu vin doar sa isi petreaca o vacanta la munte cu noi si sa invete sa schieze. Copiii vin pentru ca au nevoie de aceasta experienta, au nevoie de miscare si aer curat, de socializare si independenta, au nevoie sa faca parte dintr-un grup, o echipa si au nevoie ca cei mari sa-i trateze cu obiectivitate, sa nu li se acorde favoruri gratuite si nici sa fie defavorizati. Aceste nevoi le avem cu totii, insa necesitatea unora este mai mare si impactul pe care o are tabara noastra le poate schimba viata.
Am trait o astfel de experienta in urma cu mai multi ani, cazul lui Malin, diagnosticat cu autism la varsta de patru ani.
Incurajati de aportul pozitiv pe care l-au adus taberele si schiul pentru el am decis sa ne implicam intr-o campanie de responsabilizare sociala (campanie denumita “Traseele Prieteniei“) si sa ajutam (financiar si nu numai) mai multi copii diagnosticati cu autism sa participe la taberele noastre, sa se integreze intr-un grup de copii perfect normali, sa participe la activitatile la care participa toti ceilalti, fara a face vreo diferenta intre ei.
Am fost intrebati ce inseamna un copil diagnosticat cu autism, cum se comporta el. Simptomele obişnuite ale autismului sunt acţiuni repetitive/monomane, contact şi comunicare limitata cu alte persoane şi interese foarte restrânse, asadar un copil diagnosticat cu autism nu reprezinta absolut nici un pericol pentru ceilalti, doar atentie in plus din partea adultilor.
Saptamana trecuta au fost in tabara Alex si insotitoarea lui, Virginia. In afara faptului ca inca din Gara de Nord nu parea a fi diferit de ceilalti participanti, rezultatele lui in tabara au fost impresionante. A fost printre cei ce au prins cel mai repede notiunile de baza ale schiului. Ne asteptam sa avem ceva probleme de comunicare si informatia sa ajunga mai greu la el, insa nu a fost deloc asa, chiar a fost o surpriza pentru noi. Cheia este sa fii sigur ca ai stabilit contactul cu el (contactul vizual este un semn util).
Luni, in prima zi de tabara, am facut o testare in urma careia ne-am dat seama cate informatii are fiecare copil si ce are de invatat in aceasta saptamana. Tibi si Charlie au predat in primele zile notiunile si miscarile de baza, copiii au invatat flexia si extensia si ce se intampla daca lasi schiurile sa alunece.
La intervale scurte de timp lectiile erau inlocuite de joaca in zapada, de glume si motive de ras.
Cei mici au avansat repede si am avut cateva zile in care au schiat si la Predeal, unde s-au acomodat cu baby-schiul si putem spune ca progresul a devenit vizibil. In ultima perioada din tabara am folosit banda de la Azuga, unde inclinatia partiei e putin mai mare.
Copii au invatat sa coboare in viraje legate, sa opreasca la punct fix si sa pastreze distanta in sir.
Saptamana a pornit cu program de schi dimineata si dupa amiaza. In a doua parte a taberei am putut sa prelungim ziua de schi si dupa amiezile sa le dedicam jocului.
Baietii ne-au impresionat cu colectia lor de masini, iar Ania a facut fata cu succes jocurilor lor.
Ne-am bucurat sa ii felicitam pe toti la final si sa inmanam diplome si medalii fiecaruia. A fost o reusita pentru toti copii. Ne-am bucurat ca au fost un grup omogen, ca Alex s-a integrat si si-a facut prieteni, ca am schiat in luna martie ca intr-o saptamana de iarna in toata regula, ca ne-am bucurat impreuna cu cei mici de zapada, soare si voie buna.
Multumim tuturor parintilor pentru increderea acordata, copiilor pentru implicarea si bucuria de care au dat dovata si asociatiei HelpAutism pentru colaborarea si prietenia pe care o impartasim.
Luciana Laudoniu
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!