Povestea lui Mălin
Prima tabără este pentru orice părinte un motiv de preocupare (este pregătit? sunt pregătit?), iar pentru copil un motiv de entuziasm (mă voi distra? cu cine?). Nu a fost și cazul unei mămici al cărui băiețel are autism și care în urmă cu 3 ani a avut curajul să-l trimită în prima sa tabără alături de echipa noastra. Și asta, am înțeles mai târziu era o dovadă mai mare de curaj decât am bănuit.
„În urmă cu 3 ani nu mă gândeam că îl pot lăsa pe Mălin, băiețelul meu de 4 ani diagnosticat cu autism, cu bunicii săi pentru o săptămână. El are nevoi speciale, spuneam eu. Cu toate acestea l-am trimis în tabăra organizată de Luciana si echipa ei pentru că doream să-i creez contextul de independență față de mine, față de camera de terapie, față de cunoscut și să-i ofer șansa primei tabere și primei experiențe singur. Activitățile din tabără, atmosfera, grija acordată l-au stimulat pe Mălin să se integreze alături de ceilalți copii, cum nici nu aș fi crezut. Pozele sunt cea mai bună mărturie în acest sens și le privesc și acum cu mirare.”, ne-a povestit Daniela Bololoi, mămica lui și președinta celei mai ambițioase asociații dedicate copiilor cu autism – HelpAutism.
Noi am aflat această poveste după a treia tabără a lui Mălin și am fost surprinși că nu ne-am prins până atunci că Mălin are nevoi speciale. Asta pentru că în afară de faptul că rămânea în urmă la urcarea pe pârtie, alt semn de „special” nu ne-a dat.
Drumul spre recuperare – un traseu pe un munte cât Himalaya
În România sunt peste 15000 de copii cu tulburare din spectrul autist, mulți dintre ei fără șanse reale la recuperare în lipsa unui diagnostic pus la timp, adică devreme. Mălin este unul dintre norocoșii care, în urma unui diagnostic precoce la 1 an și 6 luni, a pornit pe drumul recuperării printr-un program intensiv de terapii de recuperare. Un program care presupunea 4 ore pe zi de terapie, 7 zile din 7, cu implicarea activă a terapeuților și părinților. Pentru cei 170 de copiii pe care Asociația Help Autism îi sprijină pentru a primi servicii gratuite de terapie, aceasta a fost de fapt șansa la viață normală iar mulți dintre ei au recuperat multe luni de dezvoltare prin „lecții speciale”. Pentru acei copii și părinți lor speciali, am dori să rescriem povestea lui Mălin și să le arătăm, în felul nostru, că traseul e mai ușor cu sprijinul prietenilor.
Împreună, pe traseul prieteniei
Părinții din marea familie Help Autism folosesc sume importante de bani în terapia de recuperare a copiilor iar efortul de a fi alături de cel mic de multe ori înseamnă dedicare totală din partea unui părinte. De aceea ne-am propus ca împreună cu voi să aducem mai mulți copii cu autism în taberele noastre. Alături de noi, copii cu autism au șansa de a experimenta independența și autonomia, socializarea și prietenia, astfel încât povestea lui Mălin să nu fie doar o sursă de inspirație, ci un model de urmat.
„Acum Mălin schiază cu plăcere și siguranță, se joacă cu copiii de vârsta lui în tabără și merge la o școală normală. Săptămâna lui Mălin cu Himalaya Travel e o dublă bucurie pentru mine pentru că an de an, tabăra înseamnă timp minunat petrecut de băiatul meu și un respiro pentru mine.”, ne-a mai împărtășit Daniela Bololoi.
Ar fi minunat să rescriem această poveste și cu alți copii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist, de data aceasta împreună cu voi, prieteni dragi, într-o campanie dincolo de responsabilitate socială, într-un traseu al prieteniei.
În scurt timp vor putea fi accesate detaliile campaniei pe www.himalayatravel.ro
Urmăritori & Pingbacks
[…] dintre ei fără șanse reale la recuperare în lipsa unui diagnostic pus la timp, adică devreme. Mălin este unul dintre norocoșii care, în urma unui diagnostic precoce la 1 an și 6 luni, a pornit pe […]
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!