Retezat I, 6-12 august 2018, 12-17 ani

 

Au trecut mai bine de zece ani de cand am pus pentru prima data piciorul in Retezat (ca si organizatori de tabere pentru copii), si de fiecare data revenim aici cu mare bucurie. Inca de la plecarea din Bucuresti suntem entuziasmati pentru ca stim ce o sa urmeze: o saptamana complet diferita de toate celelalte. O saptamana in mijlocul naturii, in inima padurii, o saptamana petrecuta la cort in care fiecare are rolul sau, fiind cu totii in acelasi timp o echipa. Aici nu avem grija doar de lucrurile personale, avem grija atat de noi insine, cat si de ceilalti. In tabara din Retezat toata lumea participa la activitatile ce tin de organizarea taberei, de la montarea corturilor pana la alimentarea cu apa, spalatul vaselor, etc. Seara glumele se aud din cort in cort, pana cand somnul ne trimite pe toti la culcare.

Retezatul este un colt de rai vizitat de oameni din toata lumea. Desi aparent neschimbat, Retezatul ne asteapta cu ceva nou de fiecare data, la fel de spectaculos si de fascinant. Vai adanci, creste, vai glaciare, marmote care alearga printre stanci, capre negre, cascade si izvoare repezi, si poate in primul rand cele peste optzeci de lacuri glaciare care vazute din creasta par asemenea ochilor unui gigant…toate acestea ne fac sa vrem sa revenim aici in fiecare an.

 

PERIOADA:  6-12 august 2018 (Luni-Duminica)

VARSTA:  12-17 ani

ZONA:  Parcul National Retezat

TEMATICA:  Tematica este aceea de ”tabara montana”, care presupune petrecerea unei saptamani intr-un mediu alpin, in care accentul se pune pe parcurgerea de drumetii montane si a dobandirii de aptitudini pentru mersul pe munte, precum si pe familiarizarea copiilor cu valorile educatiei montane, cu respectul fata de ceilalti si fata de natura. ”Nu ucide decat timpul, nu lua decat imagini, nu lasa decat urma pasilor tai, nu schimba nimic decat pe tine insuti.”

OBIECTIVE:  Ce obiective ne propunem pentru toti participantii pana la sfarsitul taberei:

 • sa cunoasca in linii mari geografia Retezatului, sa stie care sunt varfurile si vaile principale, cel putin cele din zonele vizitate de noi
 • sa stie care sunt traseele care pleaca din zona Poiana Pelegii – Bucura, ce lungimi au si care sunt obiectivele vizate de acestea
 • sa stie care este diferenta intre parc national, parc natural, arie protejata, monument natural
 • care sunt speciile care fac obiectul protejarii din Parcul National Retezat
 • sa isi poata duce sarcinile la final in mod corespunzator, intrucat fiecare va fi responsabil de una din activitatile de baza zilnice – alimentarea cu apa, mancare, foc, campare, curatenie, trezirea de dimineata, sugestii privind alegerea traseului, alegerea echipamentului necesar traseului (bineinteles, vor fi ajutati si indrumati de catre instructorii nostri).
 • sa isi administreze lucrurile personale si sa aiba grija de ele
 • sa stie sa isi faca rucsacul pentru o tura pe munte in functie de lungimea turei sa se hraneasca si hidrateze corect in tura
 • sa isi dozeze efortul de-a lungul unei zile
 • sa stie sa interpreteze o harta, sa se orienteze cu harta, busola, gps-ul, telefonul, si altele
 • sa recunoasca formele de relief atat pe harta cat si in teren
 • sa dobandeasca o apreciere a distantei si a angajamentului unui traseu
 • sa cunoasca si sa aplice regulile de siguranta si de conduita in gestionarea unei ture de pe munte in grup (procedura in caz de accidente, comunicarea in cadrul grupului inclusiv prin intermediul statiilor de emisie-receptie, etc.)
 • sa cunoasca importanta incurajarii celorlalti atunci cand se parcurge un traseu in echipa
 • sa isi insuseasca notiunile elementare ale educatiei montane (ecologie, respectul fata de ceilalti si fata de natura, etc.)
 • sa stie sa intinda un cort
 • sa stie sa foloseasca primusul
 • sa aprecieze corect riscurile unei ascensiuni (prognoza meteo, zone periculoase de pe traseu, alte potentiale pericole – trecerea pe langa o stana, etc.), si sa stie ce masuri sa ia in functie de acestea

ACTIVITATI:  

 • Parcurgerea mai multor trasee marcate din Retezat; de la primii pasi pe poteca te bucuri de frumusetea muntelui, din Poiana Pelegii avand acces la urmatoarele trasee:
 • Traseul, nou marcat, care urmareste Valea Pelegii si trece pe langa locul pe care noi l-am numit “Laguna Albastra” unde in fiecare an mergem la “scaldat” urca pana la Lacul Peleaga (2122 m) de aici se urca in aua Pelegii (2285 m) si se poate merge pe Varful Peleaga, cel mai inalt varf din masiv (2509 m), sau pe varful Papusa Mare (2508 m)
 • Traseul Poiana Pelegii – Lacul Bucura (2040 m), un traseu usor, foarte bun pentru inceputul saptamanii. De la Lacul Bucura pornesc trasee spre: Lacul Zanoaga (2010 m) cel mai adanc lac glaciar din tara (29 m); Varful Retezat (2482 m); spre aua Bucurei – Peleaga.
 • Pentru zilele mai putin frumoase, putem alege sa urcam pana in aua Plai Mic si sa coboram spre Cabana Buta. Cei mai temerari pot continua, daca vremea este buna, pana pe Varful Custura (2457m), apoi pe Papusa (2508m)

Locul de campare/masa: Campam in Poiana Pelegii, langa Refugiul Salvamont. Tot acolo vom lua si mesele, exceptie poate face masa de pranz ce poate fi luata sub forma unui pachet (sandwich) in cazul traseelor mai lungi

Imagini din Retezat 2017 puteti gasi aici, sau din Retezat 2015 aici Un filmulet al taberei noastre din 2015 poate fi vazut aici.

Aici puteti gasi povestea taberei noastre din Retezat 2016.

ALTE ACTIVITATI:   Alte activitati de back-up pentru care instructorii pot opta, inclusiv in caz de vreme nefavorabila: activitati distractive (tir cu arcul, treasure-hunt), jocuri de cunoastere si jocuri de echipa (Capture the Flag, Scout Ball), comunicare si cooperare, de creativitate, boardgames, etc.

TRANSPORT:  Cu microbuzul din Bucuresti si retur

FOTOGRAFII DIN TABARA:  Dupa tabara veti putea intra in posesia fotografiilor realizate de-a lungul saptamanii. Vom incerca ca pe parcursul taberei sa postam cateva fotografii pe pagina noastra de Facebook. Puteti vedea aici fotografii din taberele noastre trecute.

PRET:  1.480 RON

ALTE OBSERVATII:  

 • Participantii vor fi impartiti pe grupe in functie de varsta si capacitatea lor de efort.
 • Copiii pot avea la ei jocuri de echipa (sah, table, carti de joc, UNO, etc).
 • La finalul taberei vom organiza o seara festiva de unde nu vor lipsi diplomele de participare, medaliile si voia buna.

INSCRIEREA:  Va puteti inscrie sunand la 0722.474.317 , trimitand un e-mail la luciana@himalayatravel.ro, sau completand formularul din dreapta acestei pagini. Inscrierea este considerata valida in momentul in care este platit avansul de 300 RON.