Piatra Mare – Peștera de Gheață
13 mai 2023
Vă invităm să descoperiți frumusețea masivului Piatra Mare în orice anotimp. Luăm în calcul două variante de traseu pe care vi le descriem mai jos, urmând să decidem de comun acord în dimineața turei ce variantă alegem.
Traversare din Bunloc în Piatra Mare pe la Peștera de Gheață
Urcarea pe Vârful Bunloc se face cu telescaunul. De aici urmărim marcajul turistic bandă albastră către Peștera de Gheață și Cabana Piatra Mare. Ajunși la cabană vom face un scurt popas pentru gustare, ceai și pentru a admira priveliștea panoramică de pe platoul acesteia. Drumul se continuă pe marcajul turistic bandă roșie către Vârful Piatra Mare (alt. 1843) – cel mai înalt vârf din masivul omonim cu o panoramă superbă de 360 de grade, de unde se pot observa lanțurile de munți: Bucegi, Ciucaș, Postăvaru, Zăganu. De pe vârf ne întoarcem la cabana Piatra Mare de unde intrăm pe marcajul bandă galbenă coborând pe Valea Șipoaia, ajungem la Canionul 7 Scări traseul încheindu-se în zona Dâmbu Morii.
Durată traseu: 4-5h
Vârsta: 8-17 ani și adulți
Activitate: drumeție
Punctul de plecare în traseu: Telescaun Bunloc
Distanța față de București – 175 km
Obiective turistice din zonă: Vârful Bunloc, Peștera de Gheață, Cabana Piatra Mare, Cascada 7 Scări
Plecare: 6:30 din București
Întoarcere: Aproximativ ora 19:30
Traseu propus: Vârful Bunloc – Culmea Arsă – Peștera de Gheață – Șirul Stâncilor – Cabana Piatra Mare – Vârful Piatra Mare (alt. 1843m) – Cabana Piatra Mare – Valea Șipoaia – Canionul 7 Scări – Dâmbu Morii
Circuit Cascada 7 Scări – Cascada Tamina
Aceasta este o tură clasică de inițiere in drumețiile montane pentru toate vârstele, traseul putând fi scurtat sau lungit după preferințele grupului. Principalele atracții turistice sunt: Canionul 7 Scări, un defileu în calcar cu o diferență de nivel de 58m, care datează din epoca mezozoică. După traversarea canionului cu o lungime de 160m se poate urca pe Vârful Piatra Mare. De aici peisajul panoramic asupra Brașovului, a Tâmpei și a Predealului te va face să uiți de efortul depus pe potecile puțin mai abrupte și cu pietre. Un alt punct de interes al Masivului Piatra Mare îl reprezintă Cascada Tamina, un mini canion, unde sunetul apelor care curg cu viteză este asurzitor. Pe unul dintre versanții canionului sunt amenajate câteva trasee de escaladă.
Durată traseu: 5-6h
Vârsta: 8-17 ani și adulți
Activitate: drumeție
Punctul de plecare în traseu: Timișu de Jos
Distanța față de București – 173 km
Obiective turistice din zonă: Vârful Piatra Mare, Cascada Tamina, Cascada 7 Scări
Plecare: 6:30 din București
Întoarcere: Aproximativ ora 19:30
Traseu propus: Timișul de Jos – Dâmbu Morii (bandă galbenă) – Valea Șipoaia – Canionul 7 Scări – Cabana Piatra Mare (bandă roșie) – Șura de Piatră – Vârful Piatra Mare (alt. 1843m / bandă albastră) – Stâna de Sub Coada Pietrei Mari – Cabana Tamina – Cascada Tamina – Timișul de Sus
Masa: Fiecare participant va veni cu un pachet personal format din: două-trei sandwichuri, două-trei fructe, câteva batoane proteice pentru sport, o sticlă de apă de 2 litri, altă mâncare uscată pe care o consideră potrivită. Pachetul va trebui să conțină un gel dezinfectant pentru mâini, șervețele umede și uscate și o pungă pentru gunoi.
Bagaj:
1. Îmbrăcăminte:
– Încălțări de mers pe munte impermeabile
– Parazăpezi
– Ciorapi de trekking
– Haine de corp potrivite pentru mersul pe munte (sintetic sau merino, nu bumbac)
– Polartec gros sau jachetă termică (din puf sau sintetică)
– Geacă impermeabilă
– Căciulă
– Mănuși
2. Rucsac pentru o zi cu capacitate de 25-30 de litri
3. Alte obiecte:
– ochelari de soare
– lanternă frontală
– pachetul de masă
– recipient pentru apă (min. 1 litru)
4. O pungă cu haine uscate (tricou de schimb, șosete, pantaloni, încălțări). Aceasta va fi lăsată la mașină și o vom folosi în cazul în care ne reîntoarcem uzi din tură.
- Preț/participant200 RON
Prețul nu include transportul.
Variante de transport:
1. cu microbuzul din fața magazinului Himalaya în dimineața plecării. Costul călătoriei tur-retur variază între 80 și 140 RON în funcție de numărul de participanți, urmând a fi anunțat în ajunul plecării. Putem organiza transportul din București până la punctul de plecare în traseu pentru minimum cinci persoane.
2. preluare la intrarea în traseu